Felelős vállalatok az Esélyek utcájában

Magyarország vezető vállalatai mutatták be Újbudán, hogy mit jelent számukra jót tenni a munkavállalóikért, a környezetért, a társadalomért. Az Esélyek utcája elnevezésű programon a felelős működés témakörét járták körbe vállalati, civil szervezeti, állami és önkormányzati szakemberek.

 

  

A CSR rövidítés (angolul Corporate social responsibility) egy üzleti fogalom, magyarul társadalmi felelősségvállalást, vállalati felelősségvállalást jelent, ami szerint a vállalatok figyelembe veszik a társadalom érdekeit, mégpedig azáltal, hogy tevékenységükkel tekintettel vannak üzletfeleikre, beszállítóikra, alkalmazottaikra, részvényeseikre, de ugyanígy a környezetre kifejtett hatásra is

 

Mi motiválja a vállalkozásokat arra, hogy lépéseket tegyenek a társadalmi-környezeti felelősségvállalás területén? Csak „trendivé” akarnak válni, vagy belső késztetésük van a változtatásra? Milyen szerepet játszanak a civil szervezeti kapcsolatok a folyamatban? Mitől lesz társadalmi-környezeti értelemben tevőlegesen felelős egy vállalat?
A résztvevők ezekre a kérdésekre kerestek választ az idei utolsó Esélyek utcája nagy rendezvényen, az újbudai önkormányzat dísztermében.

 

„Szeretnénk elismerni azokat a 11. kerületi vállalatokat, amelyek tevőlegesen tesznek a családokért, a társadalomért, a környezetért, a munkavállalókért, felelősséget éreznek a jövő generációjáért mind tágabb, mind szűkebb környezetükben, Újbudán. A nyertesek november 11-én, a kerület napján vehetik át az elismeréseket,” - mondta Dr. Molnár László, Újbuda Önkormányzatának alpolgármestere, aki köszöntőjében kiemelte a felelős gondolkodás lehető legkorábbi kialakulásának fontosságát. Az alpolgármester a korai szemléletformálás kapcsán megemlítette, hogy az Önkormányzat kiemelten kezeli a környezeti nevelés kérdéskörét, 2012-ben elindította az Újbuda Környezettudatos Iskolája/Óvodája programot, mely mellett egyedülálló módon, idén elkezdték a bölcsődei környezettudatos nevelést is.

 

Az Esélyek utcája történetében először, az előadásokkal színesített, „world café” technikával megrendezett interaktív eseményen, Csernus László, Újbuda Önkormányzatának CSR-tanácsnoka mellett olyan a kerületben is működő, hiteles vállaltok képviselői prezentáltak mint:

- Bencsik Edit, Tata Consultancy Services, Head of Government Relations

- Gáborné Haáz Andrea, Új Európa Alapítvány, ügyvezető

- Czafrangó János, Erste Bank, good.bee program menedzser

- Somogyi Balázs, Lexmark EMEA, Supply Chain Excellence and QEHS manager

  

 

 

Az előadások után műhelymunka indult el az asztaloknál a world café szabályait követve. Az esemény résztvevői előre meghatározott kérdésekre, téma felvetésekre keresték a választ, kb. 15 perc beszélgetés, majd 10 perc értékelés után az egy asztalnál lévők felálltak, és új asztaltársasághoz csatlakoztak.

 

Az előadások bemutatói a mellékletben, az esemény fényképei az Esélyek utcája facebook oldalán megtekinthetőek.  

 

 

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu