Kürti Erzsébet Önsegítő Egyesület bemutatkozó

Kürti Erzsébt 1989-ben alapította meg Dr. Bársony Jánossal egyetemben a Fiatalok Önsegítő Egyesületét és alakította ki a ma is folyó karitatív munka szakmai és infrastrukturális hátterét.

 

 

Alapítónk Kürti Erzsébet már 1984-ben dolgozott az utcán kallódó, galeribe tömörülő, családi problémákkal, esetenként szenvedélybetegséggel küzdő fiatalokkal. Munkássága alatt vált az Egyesület kiemelten közhasznúvá, az először még bérelt ingatlan megvásárolta az Egyesület részére, támogatókat és állami finanszírozást szervezett szociális szolgáltató munkájához. Egészen 2011-ig volt az Egyesület elnöke és az intézmények szakmai vezetője, emlékére és tiszteletére vettük föl nevét és lettünk Kürti Erzsébet Önsegítő Egyesület.

 

Nappali melegedőnkben naponta 100-120 mélyszegénységben élő ember vesz igénybe szolgáltatást, míg átmeneti szállásunkon 20 hajléktalan ember lakik életvitelszerűen. Lakóink és látogatóink részére napi legalább kétszeri étkezést (egy meleg, egy hideg), fürdési, mosási, ruhaszárítási, főzési lehetőséget; orvosi (belgyógyász, pszichiáter) szolgáltatást, gyógyszerkiváltást, kulturális és szabadidős programokat, postacímet biztosítunk. Ezek mellett szociális munkásaink, pedagógusaink, pszichológusunk és gondozóink, illetve önkénteseink segítik őket a munkavállalásban, tanulmányaik szervezésében, családi konfliktusaik oldásában, illetve mindennapi problémáik megoldásában.

Legfontosabb módszereink az egyéni esetkezelés, a csoportos szociális munka és az életvezetési tanácsadás.

 

Módszereink és szolgáltatásink együtt szükségesek ahhoz, hogy a hajléktalan, veszélyeztetett, állami gondozásban, vagy csonka családban felnőtt, sok esetben szenvedélybeteg (drog, alkohol), munkanélküli, általában alulképzett rászorulók habilitálódhassanak, illetve rehabilitálódhassanak.

Munkánk eredményeképp ügyfeleink munkába állnak, számukra megfelelő szállásra költöznek, egészségügyi helyzetüket rendezik, szenvedélybetegségeiket kezeltetik, családi kapcsolataikat rendezik. Mérhető eredményeinket nagyban befolyásolják különböző tényezők, mint a rehabilitációval töltött idő, az ügyfél képességei és elszántsága, az őt körülvevő közeg, illetve a társadalom befogadó készsége, képessége. Többségük problémájára, élethelyzetére közösen találjuk meg a megoldásokat, megállapodunk a rehabilitáció menetéről és végigkísérjük őket a megvalósításig; igyekszünk az azt igénylőket utógondozni is.

 

Karitatív munkánkat nagyban elősegítik az egyéni felajánlások, a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának, a Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásai, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Baptista szeretetszolgálattal ás a Katolikus Karitasszal meglévő támogató együttműködéseink.

 

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu