Világnyitók

A Fogyatékos Emberek Világnapjának (december 3.) alkalmából 2015-ben ismét összefogtak Újbudán a civil szervezetek, intézmények, a Nem Adom Fel Alapítvány, valamint a XI. kerületi Önkormányzat. A kerületi 4. osztályos kisiskolásoknak szóló „Világnyitók” című program felhívja a figyelmet az integráció fontosságára, a számos interaktív és játékos feladat, különleges képregény és animációs film pedig a társadalmi sokszínűségre. A rendezvényre különleges vendégeket is hívtak a szervezők! Tekintettel a 2016. évi paralimpiára, a 2015. évi rendezvényen paralimpikonok is részt vettek.

 

A „Jobb velünk a világ!” rendezvénysorozat eseményei között ismét megrendeztük programunkat, amelyre számos interaktív és játékos feladattal vártuk az Újbudán tanuló 4. osztályos gyermekeket. A diákok, osztályfőnökeikkel együtt, önkéntesek vezetésével, segítségével járták végig a résztvevő intézmények és civil szervezetek által kialakított állomásokat. A feladatok során – többek között – kipróbálhatták magukat ülőröplabdában, közös kézművesedésben, vak akadálypályán, megismerhettek speciális segédeszközöket. A programot különleges produkció, a paralimpikonok bemutatója zárta.

 

A sport, mint az integráció eszköze

– Az integrációt, az egyenlő esélyek jelentőségét, fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni – mondja Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. – A sport, a paralimpia az egyik leghatékonyabb eszköze az integrációnak. A paralimpia a mozgássérült, látássérült, enyhén értelmi fogyatékos sportolók olimpiája. Ugyanolyan kemény felkészülést kíván, mint az olimpia, ezért ugyanabban az évben, ugyanazon a helyszínen rendezik meg. 2016. szeptember 7-18. között lesz a következő paralimpia, közvetlenül az olimpia után Rió de Janeiróban. Gőzerővel zajlik a felkészülés. Már több magyar kijutóval büszkélkedhetünk. Látássérült judóban Szabó Nikolett, mozgássérült sportlövészetben Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula, para-kajak-kenuban Váczi Anita, valamint látássérült kerékpárosaink szereztek még egy kvótát. A sportolók igazi példaképek, azt szimbolizálják, hogy kitartással, akaraterővel bármit el lehet érni, nincs lehetetlen. A programon résztvevő gyermekek olyan sportolókat ismerhettek meg, akik már eddig is szép eredményeket értek el és komoly esélyük van kijutni a 2016. évi paralimpiára.

A Fogyatékos Emberek Világnapjának az egyik legfontosabb üzenete számunkra: valójában nincs külső akadály egymás megértése, elfogadása irányában. Az akadályok ugyanis bennünk vannak, és ha egy kicsit is akarjuk, egy mozdulattal lerombolhatjuk őket – hangsúlyozza Szabó László.

 

– Az élet számtalan területén fontos, hogy kitartóak legyünk, ne adjuk fel – mondja Papp Szabolcs a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője. – Ez olyan érték, amelyre az élet minden területén (sportolás, tanulás, bármely cél elérése) egyaránt szükség van. Ezzel az attitűddel tudják a fogyatékos emberek leküzdeni a hátrányaikat és ez az, amit leginkább szeretnénk továbbadni a következő nemzedéknek! – hangsúlyozta Papp Szabolcs.

 

Az Önkormányzat erősíti a helyi közösségeket

Világnyitók című rendezvényünkön az elmúlt 4 évben közel 1200 kisiskolás vett részt örömmel, érdeklődve és nyitottan. Új információkhoz jutottak, a fogyatékos emberek részvételével pedig személyes tapasztalatokat is szerezhettetek sérült embertársaikkal. A program hosszú távú hatása, hogy az ép és sérült gyermekek közös élményei rugalmasabb világképet alakítanak ki a fogyatékkal élőkről, ezáltal nagymértékben hozzájárulnak a fogyatékos emberek társadalmi elfogadásához.

 

– Újbuda Önkormányzata felelős társadalmi szereplőként felvállalja, hogy segíti a hátrányos helyzetben lévő embereket. Ösztönző és koordináló szerepével erősíti a helyi közösségeket, együttműködik a civil- és a vállalati szférával – mondja dr. Molnár László alpolgármester. – Esélyegyenlőségi programunk keretében évek óta aktívan támogatjuk a fogyatékos emberek társadalmi befogadását, különös tekintettel az önálló életvitelük elősegítésére. Örömmel tölt el, hogy immáron 5. éve rendezvényünkön a kisiskolás gyermekek megismerhetik a fogyatékos embereket, a nehézségeiket, megtanulhatják, miképpen tudnak segíteni nekik. Reméljem, ez a pár óra együttlét is segít abban, hogy a jövőben tovább halványuljanak az ép és fogyatékkal élő gyermekek, emberek közti határok és még inkább megtanuljunk szeretetben, kölcsönös tiszteletben és elfogadásban együtt élni, így is erősítve ezt az összetartó közösséget – hangsúlyozza az alpolgármester.

 

Képregényt kapnak a kisiskolások

Az iskolások között népszerű eszközökön keresztül – egy képregény és egy hozzátartozó animációs film – segítik a társadalmi szolidaritás és elfogadás érzésének kialakítását, és a fogyatékos emberek életének bemutatását. A képregény hősei ép és fogyatékos emberek, akik valós vagy fikciós szituációkban mutatják be azt, hogy egy sérült miben és hogyan válhat értékes tagjává egy közösségnek. A rendezvényen résztvevő gyerekek az Újbuda Prizma nKft. állomásán spirálozzák be azt a képregényt, amelyet ezután emlékül elvihetnek magukkal. Munka közben belelátnak abba a folyamatba, miként dolgoznak a megváltozott munkaképességű munkavállalók.

 

A fogyatékos gyerekeknek is szükséges az érzékenyítés

Az immáron 5. éve megszervezett programra felfigyelve a XXII. kerület speciális iskolájából is érkeznek résztvevők.

 

– Intézményünk, alapvetően a tanulásban akadályozott (enyhe értelmi fogyatékos) tanulók oktatását-nevelését végzi. Integráltan fogadunk autizmus spektrumzavarral küzdő és értelmileg akadályozott (középsúlyos értelmi fogyatékos) tanulókat is – mondja Metzkerné Horváth Katalin gyógypedagógus, osztályfőnök. – Miért is van szükség érzékenyíteni a fogyatékos gyerekeket a fogyatékossággal kapcsolatban? Bár diákjaink is fogyatékkal élnek, toleranciájuk nagyon alacsony egymással és másokkal szemben is. Nehezen fogadják el a másságot. Diszkriminatívan viselkednek egy látható (testi) fogyatékkal élő emberrel szemben, hiszen tűrőképességük gyenge. Csak saját tapasztalat útján tudják megérteni azt, hogy milyen hátrányokkal jár a testi fogyatékosság, hogy segíteni kell őket. Számukra ez a valódi megértés útja, ezért is nagyon örülünk, hogy részt vehetünk ezen az újbudai rendezvényen – tette hozzá az osztályfőnök.

 

A Világnyitók című program szervezői: Újbuda Önkormányzata és a Nem Adom Fel Alapítvány.

 

Közreműködő szervezetek: a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Down Alapítvány, a Pető Intézet, a Bliss Alapítvány, a Motiváció Alapítvány, a Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány, a Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ és az Újbuda Prizma nKft.

 

A rendezvény facebook oldala: https://www.facebook.com/vilagnyitok

 

A Világnyitók című program támogatói

A Fogyatékos Emberek Világnapjának megünneplésére a Barba Negra tulajdonosai ismét tanúbizonyságot téve társadalmi érzékenységükről, felajánlották a rendezvény megrendezésére a klubot.

A Barba Negra Music Club, Budapest egyik legnagyobb klubja, ahol rengeteg magyar előadó mellett fellépnek a világ számos országából érkező művészek is. A XI. kerület szívében található szórakozóhely évek óta elhozza a legnagyobb magyar sztárokat, akiket szeretnek a fiatalok, vagy épp a szüleik, így elmondható az is, hogy korosztályokon átívelően szórakoztatják a hozzájuk ellátogatókat.

 

– Már a kezdetektől fontos számunkra, hogy nálunk ugyanolyan jól szórakozzon mindenki, ezért kiemelten odafigyelünk a fogyatékkal élő emberekre és kedvezményeket biztosítunk nekik – hangsúlyozza Pócsi István szervező. – Minden évben, december 3-án megnyitjuk kapuinkat, hogy a XI. kerület kisiskolásai megtapasztalhassák a fogyatékkal élő emberek különböző élethelyzeteit, hogy milyen problémákkal találkoznak életük során és ezeket hogyan élik meg. A játékok kipróbálása közben minden résztvevő tanulhat valamit a másiktól és a fogyatékkal élő emberek elmondják, megmutatják, ép társaik hogyan tudják őket helyesen átsegíteni egy-egy akadályon, élethelyzeten.

Miénk a megtiszteltetés, hogy ennek a programnak évek óta partnerei lehetünk!

www. barbanegra.hu

1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 4.

  

Trófea Grill étterem Újbuda

Éttermünk szívesen áll mindig egy jó ügy mellé az Önkormányzattal karöltve – mondja Kádas Viktória, üzletvezető. – Ezt a rendezvényt most azért tartottuk nagyon fontosnak, mert a mai rohanó világban úgy látjuk, sokaknak nincs ideje odafigyelni a másik emberre. Figyelemfelkeltő és kivételes, hogy a rendezvény által, a gyerekeken keresztül talán a családokba, a felnőttekhez is eljut ez az üzenet: fontos, hogy figyeljünk egymásra, és hogy segítsük a fogyatékos emberek életét!

1117 Budapest, Hausszmann Alajos utca 6/b.

Címkék: 
© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu