Példamutató pedagógiai projekt a Bliss Alapítvány Mentor-modell programja

A Bliss Alapítvány 2018. június 11-én rendezte a FOF 2017-es pályázat záróeseményét. Az EMMI és az FSZK (Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.) által megadott pályázati támogatás immár ötödik éve segíti az Alapítvány Műhelyébe járó felnőtt kliensek munkarehabilitációs programját.

 

A XI. kerületben működő Bliss Alapítvány súlyos mozgássérült, beszédképtelen gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozik. Újbuda önkormányzatának hagyományosan befogadó, családbarát szellemében kedvezményes bérleti díjjal, rendezvényeikhez, működésünkhöz nyújtott támogatással segíti ezt az országosan egyedülálló módszertani központot.

 

A záróeseményen az Alapítvány nyolc, a Műhelyben dolgozó kliense mutatta be rövid előadásban éves munkáját. Mindannyian részt vesznek a Bliss Alapítvány által fenntartott Bóné András Kommunikációs és Fejlesztő Iskolában felhasználásra kerülő oktatási segédanyagok készítésében. Ennek az iskolatípusnak ugyanis nem készülnek tankönyvek, munkafüzetek. A tanulók sérülései súlyosak és egyediek, gyógypedagógusaik és konduktoraik egyéni állapotukhoz és lehetőségeikhez alkalmazkodva készítik egyedi tanterveiket, tanmeneteiket.

 

 

Mivel a tanulók és a munkatársak is súlyos mozgássérültek, finommotoros mozgásuk is sérült, a Műhelyben digitális formátumban készülnek az oktatási segédanyagok. Leggyakoribb a ppt, különféle animációk, videok, és van olyan munkatárs is a Műhelyben, aki Scratch-ben készít játékokat és feladatokat az iskolások számára. Az iskola tanulói is több különleges eszköz segítségével használják a számítógépet, pl. szemegér, fejegér, joystick, kapcsoló, fejpálca, hiszen számukra az aktív kommunikációnak is fontos eszközei a számítógépek és okos eszközök.

 

A rendezvény végén a programban résztvevő fiatalokkal közvetlenül is beszélgethettek a résztvevők. A téma mi más is lehetett volna, mint hogy milyen további terveik vannak, milyen utakat látnak maguk előtt, és hogy ők mit tehetnek azért, hogy a teljes befogadásuk érdekében megtörténjen a szükséges társadalmi személetváltás. Egyikük egy blogot kezdett írni, de van, aki a különböző rendezvényeken DJ. Ha valaki Őrmezőn jár, és kerekesszékes fiatalokkal találkozik, ne lepődjön meg, ha gépi hangon kíván neki egy kerekesszékes járókelő jó napot! Viszonozza nyugodtan a köszönést, s ha ideje engedi, álljon meg egy kis „beszélgetésre”. Két ember között az egymáshoz vezető út mindkét irányból egyforma hosszú. A nem mozgó, nem beszélő ember felől nézve viszont sokkal rögösebb. Tegyük meg bátran azt a pár lépést, amivel az akadályokat áthidalhatjuk! 

 

 

A Bliss Alapítvány szeretettel vár minden érdeklődőt. Lehetőség van intézménylátogatásra, szemléletformáló tréningek, extrém kommunikációs tréningek megrendelésére, és szükség van önkéntes segítőkre mindenféle szakmából és csak jókedvből jelentkezőkre, valamint természetesen pénzbeli támogatásra, hogy programjai gazdagodjanak, bővüljenek.

 

 

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu