Nagy sikerrel zárult az ország legkisebb fesztiválja Újbudán

Cél: a kapcsolatteremtés és a közös gondolkodás elindítása az esélyegyenlőség valamennyi területén.

 

 

Budapest, 2016. május 27. – Az esélyegyenlőség feladataira, fontosságára és a családbarát szemlélet kialakítására kívánta felhívni a figyelmet az ország legkisebb fesztiválja, a XI.kerületben megrendezésre került Esélyek utcája. Újbuda Önkormányzatának kezdeményezésére civil szervezetek, vállalatok és neves előadóművészek közreműködésével megvalósult program célja kettős: egyfelől, hogy segítse a kapcsolatteremtést és a közös gondolkodást az esélyegyenlőség illetve a családbarát gondolkodás valamennyi, területén a civil, vállalati, önkormányzati és állami szektor között; másfelől, hogy a lakosságot érzékenyítse a különböző hátrányos helyzetben élő csoportok elfogadása iránt és kézzelfoghatóvá tegye az esélyegyenlőség ügyét. Mindezt a zene, a tánc, a művészet nyelvén. Az eseménynek a Tranzit Art Cafe adott helyet.

 

Különleges hagyományteremtő programot indított útjára Újbuda Önkormányzata, melynek célja az esélyegyenlőség ügye és a családbarát szemlélet népszerűsítése. „Újbuda évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az esélyegyenlőség elve alapján a hátrányban élő, nehézséggel küzdő lakosai életminőségét intézkedéseivel, a civil és a vállalati partnereivel közösen javítani tudja” – mondta el Dr. Molnár László, Újbuda Önkormányzatának alpolgármestere. „Minden évben hajt bennünket a lendület, hogy újabb és újabb programokkal tudjuk segíteni közösségünket, és hívjuk fel mindenki figyelmét az esélyegyenlőség, a családbarát szemlélet kialakításának fontosságára. Büszkeséggel és örömmel tölt el bennünket, hogy ebben a folyamatban Újbuda élenjár. Szeretnénk, ha az Esélyek utcája fesztivál egy minden évben megrendezésre kerülő szemléletformáló nap lenne a kerületben, és Budapesten egy olyan eseménnyé nőné ki magát, mely más önkormányzatokat is ösztönöz a bekapcsolódásra, az aktív szerepvállalásra az esélyegyenlőségi és családbarát intézkedések területén” – tette hozzá az alpolgármester.

 

Az Esélyek utcája elnevezésű egynapos fesztivál délelőttjén egy szakmai konferencia került megrendezésre, ahol a különböző szektorok képviselői tanácskoztak arról, hogyan miként erősíthetők és hangolhatók össze a civil, vállalati, önkormányzati és kormányzati szektor intézkedései a minél szélesebb körű esélyegyenlőség, valamint a munka és a magánélet összehangolásának a megteremtése érdekében. „Hiszünk abban, hogy az esélyegyenlőség területén megvalósuló társadalmi felelősségvállalás nem képzelhető el a szektorok hatékony párbeszéde és együttműködése nélkül” – értékelt Csernus László, Újbuda Önkormányzatának CSR tanácsnoka. „S noha Újbuda saját kerületi esélyegyenlőségi programjának keretében évek óta aktívan támogatja különböző programjaival az idős-és a fogyatékos emberek, valamint a nők és a családok társadalmi integrációját, mindig van mit tanulni akár a vállalati, akár a civil szektor tevékenységeiből, tapasztalataiból. Ez a konferencia úgy vélem, hogy erre nyújt minden résztvevő számára lehetőséget, hogy megismerjük egymás intézkedéseit, lépéseit ezen a területen, s próbáljuk össze is hangolni az azonos irányba mutató munkát” – összegezte a CSR tanácsnok.

 

A szakmai konferencia mellett útjára indult egy weboldal is, melynek célja, hogy együttműködésre hangolja a különböző szektorok képviselőit és az Esélyek utcája programot követően is lehetőséget biztosítson a résztvevőknek, vállalatoknak, civil szervezeteknek és a különböző intézményeknek a közös gondolkodásra, partnerségek kialakítására.

 

A szakmai program mellett a szervezők különös figyelmet fordítottak a lakosság érzékenyítésére és arra, hogy minél kézzelfoghatóbbá tegyék az egyén szerepét is az esélyegyenlőségi és családbarát folyamatok megvalósulásában. „Hiszem, hogy a művészet, a zene, a tánc nyelve az, ami le tud rombolni határokat és közösséggé tud szervezni mindannyiónkat – mondta el Novák Péter, a nap egyik házigazdája, a szervező Kultúrpart Csoport vezetője. „Szeretnénk megmutatni, hogy mennyi kincs, muníció van a világon az emberekben bárhonnan is jött, bárhová is tartozik, és mennyi mindent tudunk adni egymásnak, ha kellőképpen odafigyelünk a másikra. Ez egy esélyteremtő nap, ahol arra kapunk lehetőséget, hogy bepillantsunk társadalmunk igen különös bugyraiba, megismerjünk világokat, életeket és biztos vagyok benne, hogy mindenki gazdagabban megy haza, legyen fiatal vagy idős, férfi vagy nő, sérült vagy ép fesztiválozó” – tette hozzá Novák Péter.

 

A nap során igazán különleges produkciókkal találkozhattak a fesztiválozók, így speciális érzékenyítő tréningekkel és tanácsadási szolgáltatásokkal várták az esélyegyenlőség területén érintett civil szervezetek az érdeklődőket. A Nem Adom Fel Alapítvány tréningcsapata jóvoltából kipróbálható volt, hogy milyen nehézségekkel küzdenek fogyatékos embertársaink, például, hogy milyen kerekesszékkel közlekedni, vagy hogyan lehet látássérültként tájékozódni. A Pető Intézet szakembergárdájának segítségével csecsemőkori és kora gyermekkori mozgásfejlődési zavarokra koncentráló ingyenes szűrővizsgálatokon és tanácsadáson vehettek részt kisgyermekek és szüleik. Lehetett kézműveskedni sérült fiatalokkal közösen a Down Alapítvány jóvoltából és találkozhatunk segítő kutyákkal is, akik bemutatták, hogy milyen különleges társa is tud lenni az embernek a kutya. A fesztivál izgalmas programokat és tanácsadást ígért a kismamáknak és a nőknek is az Önkormányzat Családbarát Újbuda programjának keretében, a munkába visszatérni szándékozó nők részére pedig a Jól-lét Alapítvány kínált szakmai segítséget.

 

Mindezek mellett, aki egy frissítő masszázsra vágyott a fesztivál alatt, annak sem kelletgt messzire mennie, hiszen a program látássérült masszőre, Vígh Ferenc készséggel vette le a „terhet” bárki válláról és hátáról. A táncos kedvűeket pedig a Senior Tango Club csapata bűvölte el. A legkisebbeket is vidám gyerekprogramokkal várták, melynek keretében Alma mama és Borsó néni – az Önkormányzat 60+ programjának két nyugdíjas óvónő önkéntese – varázsolta el a gyerekeket mesebeli zöldségeskertjébe. A délután során fellépett még többek között a Baltazár Színház, Budapest Főváros Bartók Táncegyüttese, a Nemadomfel Együttes, Berecz István, Bíró Anna, a Maszk Bábszínház, Laczkfi János, Kardos Horváth János, Robert Sinha és az Inspirál Cirkuszközpont is.

 

A programnak a Tranzit Art Cafe adott helyet.

  

A délelőtti szakmai programról készült fényképeket az esemény facebook oldalán, az Esélyek utcája - együtt gondolkodás, a délutáni minifesztivál emlékezetes pillanatait pedig az Esélyek utcája - az ország legkisebb fesztiválja képgalériában tekinthetik meg!
 

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu