Budapesti Művelődési Központ programja

III. A Mi Kultúránk (III. AMiK) – rövidfilmfesztivál

 
A programért felelős személy neve
Nagy Anna
 
A programért felelős személy telefonszáma
+36 1 371 2876
 
A programért felelős személy e-mail címe
nagy.anna@bmknet.hu
 
A program weboldala
www.bmknet.hu
 
A programot megvalósító szervezet neve
Budapesti Művelődési Központ
 
A programot megvalósító szervezet címe
1119 Budapest, Etele út 55.
 
A programot megvalósító szervezet telefonszáma
+36 1 371 2760
  
A programot megvalósító szervezet weboldala
www.bmknet.hu
  
A programot megvalósító szervezet jogi formája
költségvetési szerv
 
Melyik szektorhoz tartozik?
közszféra
 
A program rövid bemutatása (max. 500 leütés)
Mit jelent a kultúra az Y és Z generációnak? Hogyan és minek hatására alakult át a fogalom értelmezése az elmúlt húsz évben? A Budapesti Művelődési Központ pályázati programja fiatal filmesek kameráján keresztül keresi a választ a kérdésekre az III. AMIK rövidfilmfesztiválon október 5–9. között. A mai 30 év alatti fiatalokkal való mindennapi kommunikáció és megértés alapjaként is tekinthetünk a fenti kérdésekre. A közös értelmezéshez, a kultúra fogalmak újraalkotásához járul hozzá a fesztivál.
 
A program célja 
A rendezvénnyel célunk, hogy a korosztály igényei, gondolkodásmódja koncentráltan megjelenjen a fesztiválon, a fiatalok reflektálhassanak a mai kor gyors ütemű változásaira, miképp befolyásolja ez a a kultúra fogyasztás lehetőségeit, például a szegényebb népesség, vagy a fogyatékossággal élők körében. Az alkotók a vásznon képet kapjanak egymás látásmódjáról, és hangot adjanak saját értékeiknek a filmművészet segítségével.
 
A program részletes leírása – programötlet, főbb tevékenységek 
Ugyanazt a mozit nézve is eltérő értelmezéseket kapunk. Minden néző saját szűrőjén keresztül, átszínezve ad jelentéstartalmat egy-egy filmhez. Az AMIK szervezői a kultúra dinamikus, izgalmas, számtalan aspektussal rendelkező fogalmát szeretnék tetten érni az alkotók kamerájának segítségével. A kisfilmes műfaj erre kiváló eszköz, melynek elismerésére is hivatott az AMIK fesztivál és gála. A Budapesti Művelődési Központ 2020-ban HARMADIK alkalommal rendezi meg az „A Mi Kultúránk (AMIK)” – rövidfilmfesztivált. A fesztiválra nevezni három kategóriában: élő szereplős, animációs és mobillal készült rövidfilmmel lehet. A fesztivál utolsó napján a következő két kategóriában osztunk díjakat: a legjobb élő szereplős film, a legjobb animációs film, a legjobb mobillal készült film. A rövidfilmfesztivál öt napon keresztül, különböző helyszíneken kínál színes, izgalmas programokat: szakmai beszélgetések, versenyprogram vetítések, kreatív kísérőprogramok váltják egymást a Budapesti Művelődési Központban (1119 Budapest, Etele út 55.) és díjkiosztó gálán a Premier KultCafeban (1085 Budapest, Üllői út 2-4.).
  
A program jelenlegi állapota, jövőbeli kilátások 
Az AMiK fesztivál a három évével még gyermek korban van, de egyre nagyobb körben ismerik meg a filmes világban. A kisérő programok előadóikét a korábbi években is neves filmes szakemberek voltak partnereink, mint például Deák Kristóf, Oscar díjas filmrendezőnk, vagy Réz András filmesztéta. Ezt a színvonalat továbbra is fenntartjuk, és kisérőprogramjainkon idén is a szakmai jeles alkotói segítenek a fiatal filmeseknek a filmek értékelésébe, valamint bepillantást nyerni a profi filmalkotás folyamataiba. Távlati célunk nemzetközi irányban elindulni. A II. AMiK fesztiválon is neveztek már külföldi alkotók, ezt a vonalat kívánjuk erősíteni, a későbbiekben nemzetközi szakemberek bevonásával is.
 
A program célcsoportja(i)
  • fogyatékosügy
  • roma
  • mélyszegénységben élők
 
Miben keresi a partnerséget, milyen támogatásra van szüksége? 
A három kategória (élő szereplős, animációs kisfilm és mobillal készült) győztes pályázóinak díjazásában kérjük támogatóink segítségét. Kategóriákként egy-egy győztest hirdetünk, így a három kalkulált nyeremény összértéke: 600 000 Ft. A kért támogatás formája rugalmas megállapodás alapja. A témához kapcsolódó vásárlási utalványt, tárgyi eszközt egyaránt örömmel fogadunk. Amennyiben egyetért velünk abban, hogy az eseményen való részvétel cége jó hírnevét erősíti, örömmel tájékoztatom Önt bővebben és egyeztetek a részletekről egy személyes találkozó keretében.
 
Milyen időintervallumban valósuljon meg a támogatás? 
2020.09.01. - 2020.10.09.
 
Hol valósuljon meg a projekt/támogatás?
III. A Mi Kultúránk (III. AMiK) – rövidfilmfesztivál helyszínén
 
Mi lesz a program várható eredménye és miként lesz kommunikálva? 
III. A Mi Kultúránk (III. AMiK) – rövidfilmfesztivál pályázói az alkotási folyamaton keresztül elgondolkodhatnak a saját értékrendjükön, társadalmi szerepükön, ami társadalmi aktivásra buzdítja őket.
  
Miként kívánja fenntartani a program eredményét? 
A fesztivál évenként ismétlődik, ezáltal szemmel lehet kísérni az időbeli változásokat, amit tanulmány formájában összegezni lehet. 
 
© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu