Felelős Gasztrohős Alapítvány programja IV.

Gazstrohős PróbatÉtel

 

 

A programért felelős személy neve:
Lehel Zsuzsanna

 

A programért felelős személy telefonszáma:

+36 30 413 7328

 

A programért felelős személy e-mail címe:
zsuzsanna@gasztrohos.hu

 

A program weboldala:

https://gasztrohos.hu/cegeknek

 

A programot megvalósító szervezet neve:

Felelős Gasztrohős Alapítvány

 

A programot megvalósító szervezet címe:

1111 Budapest Budafoki út 31. 7/2

 

A programot megvalósító szervezet telefonszáma:

+36 30 413 7328

 

A programot megvalósító szervezet weboldala:

https://gasztrohos.hu

 

A programot megvalósító szervezet jogi formája:

Közhasznú Alapítvány

 

Melyik szektorhoz tartozik?

civil

 

A program rövid bemutatása:

2018-ban alakítottuk ki a munkavállalókat célzó, szervezeti keretek között zajló interaktív programunkat, a Gasztrohős PróbatÉtelt, mely a fenntartható étkezéshez kapcsolódó témaköröket dolgozza fel. Kitelepüléseinken és vállalati rendezvényeken szerzett tapasztalatainkat gyűjtöttük össze, hogy létrehozzuk az ismeretterjesztést játékosan támogató csapatépítő programot, melyet nemcsak munkahelyi közösségeknek, hanem nagyobb létszámú rendezvények résztvevőinek is szánunk, kitelepülés keretében.

 

A program célja:

A Gasztrohős PróbatÉtel célja a játékos ismeretterjesztés a fenntartható étkezés témakörében. Úgy gondoljuk, hogy a játékos, csoportos forma maga már többet tud nyújtani, mint egy egyszerű előadás vagy workshop. Egyfelől azért, mert az interaktív kihívások közelebb hozzák a mondanivalónkat az emberekhez egy frontális szemléletű tudásátadáshoz képest, ráadásul a pálya több feladatból áll. Másfelől az támogatja a beépülést, hogy nem véletlenszerűen összeválogatott résztvevők játszanak, hanem egy létező, szinte minden nap aktív közösség tagjai. Így a feladatok végeztével is jó esély van arra, hogy a résztvevők egymást erősítve, a közösségen belül továbbviszik a tanultakat és egymás segítői lesznek a változtatásban, és a tudás megtartásában. További célja a programnak, hogy a közösséget indirekt módon tovább erősítse.

 

A program részletes leírása – programötlet, főbb tevékenységek:

A játék létszámtól függően egy, másfél óra. Először közösen hangolódunk a feladatokra egy beszélgetéssel és a következő játékkal:

  • „Zöldség” vadászat: a játékosok környezetvédő oldalát feltáró párkereső feladat. Ki kell deríteni, kire igaz az adott állítás a csapatból: például komposztál, szelektíven gyűjti a hulladékot otthon stb.

Ezután 2-6 fős csapatokat alkotunk. Az akadálypálya hat elemből áll, melyek között forgószínpad-szerűen haladnak a csapatok.

A pálya elemei a következők:

  • Hazai termények felismerését és szezonalitását tesztelő mágneses évkerék. 12 hónap és 12 körcikk terményekkel;
  • Egy átlagos munkahelyen fellelhető hulladék útját szemléltető mágneses labirintus: a csapatnak kell kitalálni, mi hova kerül és közös munkával el is kell helyezni a hulladékot;
  • A fenntartható táplálkozáshoz ötleteket adó ügyességi játék: a „superfood”-nak kikiáltott élelmiszerek ismeretét, ügyességet és csapatkoordinációt igénylő feladat;
  • „Találjuk meg együtt a megoldást!”: három tesztsor keretében ismerkedhetnek a játékosok a hazánkban termő, hasznos tápanyagtartalmú és különböző régiókra jellemző élelmiszerekkel;
  • A lakosság által kedvelt termékeken megtalálható védjegyeket bemutató látványos párkereső, kakukktojás kereséssel.
  • „Világmegváltó menüsor”: Megadott hónapban kell a csapatnak egy fenntartható ebédmenüt terveznie a megadott fenntarthatósági szempontok alapján.

A játékos feladatok után ismét összegyűlünk egy közös zárásra- A résztvevők pedig megpörgethetik a Zöld-Sors-Kerekét:

  • Zöld-Sors-Kerék, egy kis útravalóval: egy megpörgetett biciklikerékről minden résztvevő húzhat egy kártyát, amelyen egyéni zöld küldetést talál.

A játékot a létszámtól függően két vagy három instruktor kíséri a csapatot a játék során, akik támogatják a folyamatokat és a felmerülő kérdésekre válaszolnak.

 

A program jelenlegi állapota, jövőbeli kilátások:

A Gasztrohős PróbatÉtelt folyamatosan visszük csapatépítő programokra vagy vállalati kitelepülésekre. Az elmúlt egy évben tizenöt multinacionális vagy hazai céget és szervezetet látogattunk meg és sok pozitív visszajelzést kaptunk. A koncepció jól működik, az állomásokat pedig folyamatosan cseréljük, így kétszer ugyanoda ugyanazzal a programmal nem megyünk. Szeretnénk bővíteni partnereink körét, hogy minél több vállalathoz, intézményhez, tantestülethez eljuthassunk a programmal. A program moduláris voltából kifolyóan nagyon rugalmas, kisebb egységenként is működik és a kitelepülésre is nagy az érdeklődés. Ilyenkor inkább felnőtt játszósarokként működik a program, ahol a játék mellett nagyon erősen ott van az ismeretterjesztés és gondolatébresztés. Úgy tapasztaljuk, hogy a munkavállalók értékelik a minőségi, tartalommal bíró „zöld” programjainkat.

 

A program célcsoportja(i):

család

 

Miben keresi a partnerséget, milyen támogatásra van szüksége?

Főként olyan támogatókat keresünk, akik maguk is szívesen befogadnák a programot, illetve szívese támogatnák tantestületek, pedagógusközösségek részvételét a PróbatÉtelen. Sokszor ugyanis az ebben a szektorban dolgozók számára nincsen lehetőség csapatépítő finanszírozására, pedig az igény megvan.

 

Milyen időintervallumban valósuljon meg a támogatás?

2020.01.01. – 2021.12.31.

 

Hol valósuljon meg a projekt/támogatás?

A támogatás azokban az intézményekben, szervezeteknél kerül felhasználásra, akik igénylik a programot.

 

Mi lesz a program várható eredménye és miként lesz kommunikálva?

Az eredményeket folyamatosan kommunikáljuk weblapunkon (https://gasztrohos.hu/cegeknek/), blogunkon (https://gasztrohos.blog.hu/) Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/FelelosGasztrohos/) melynek több mint 21.000 követője van. Emellett számos média megjelenésünk van. A Felelős Gasztrohős Alapítvány tevékenységével több országos médium (Duna TV, MTV, Kossuth Rádió, Petőfi TV) is foglalkozott az elmúlt években, s számos helyi sajtóorgánumban (Forbes, Blikk, Ozone TV) megjelent rólunk tudósítás.

Emellett a partnereink is szeretik bemutatni a közös munkát, így az együttműködő szerezetek, intézmények, önkormányzatok honlapján is rendszeresen megjelenünk.

 

Miként kívánja fenntartani a program eredményét?

A megvalósított programok után egyből kérünk visszajelzést és néhány hét után hatásmérést is végzünk, ezzel biztosítva, hogy a program – adaptálva a visszajelzéseket – friss maradjon, mindig reagáljon az aktuális igényekre. Emellett továbbra is együttműködünk a vállalatokkal, így ha felmerül valamilyen kapcsolódó kérdés, tovább tudjuk segíteni a környezetvédelmi törekvéseket. Ilyen kérések voltak eddig a további előadások a témában, vagy a vállalat egy másik egységének bevonása a programba. Továbbá irodai zöld szolgáltatások témakörében is tudunk segíteni az érdeklődőknek.

 

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu