Felelős Gasztrohős Alapítvány programja III.

Gasztrohős Palánták Program

 

 

A programért felelős személy neve:
Méhes Viktória

 

A programért felelős személy telefonszáma:

+36 20 265 4811

 

A programért felelős személy e-mail címe:
viki@gasztrohos.hu

 

A program weboldala:

https://gasztrohos.hu/iskolaknak

 

A programot megvalósító szervezet neve:

Felelős Gasztrohős Alapítvány

 

A programot megvalósító szervezet címe:

1111 Budapest Budafoki út 31. 7/2

  

A programot megvalósító szervezet telefonszáma:

+36 30 413 7328

 

A programot megvalósító szervezet weboldala:

https://gasztrohos.hu

 

A programot megvalósító szervezet jogi formája:

Közhasznú Alapítvány

 

Melyik szektorhoz tartozik?

civil

 

A program rövid bemutatása:

A Gasztrohős Palánták egy ökotudatos foglalkozás óvodásoknak, melynek során a gyerekek játékos, beszélgetős formában ismerhetik meg, hogy miért fontos, honnan származik az étel, amelyet megeszünk; miért jó, ha inkább piacon vesszük a gyümölcsöt a szupermarket helyett. Beszélgetünk a hulladékszelektálás és a komposztálás folyamatáról is. A foglalkozás végén az ültetés vagy a textilszatyor nyomdázás nagyon jó közös élmény. Minden gyermek számára sokkal maradandóbb az a tudás, amelyet résztvevő cselekvés során sajátít el.

 

A program célja:

A 2017-ben indított Gasztrohős Palánták Programunk célja, hogy az ovisok játékos formában találkozzanak az étkezéshez kapcsolódó fenntarthatóság témakörével. A foglalkozásokon nagy hangsúlyt fektetünk az élelmiszerek származási helyének és a szezonalitásnak a kérdésére, illetve a bevásárlással kapcsolatos környezetvédelmi megfontolásokra, s érintjük a hulladékkezelés, komposztálás témát is. Kiemelt célunk, hogy a gyerekek megtapasztalják, hogy családjaik és ők maguk is sokat tehetnek a környezetért. a program kialakításakor kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a foglalkozás párbeszéd és aktív játék alapú legyen. A gyerekek vászonzsákok nyomdázásával, illetve fűszernövények ültetésével olyan kézzel fogható dolgot vihetnek haza, amely otthon is emlékezteti őket az elhangzottakra, illetve tapasztalataink alapján ők lesznek azok, akik a szüleiket egy „zöldebb” életmód felé terelik a későbbiekben.

 

A program részletes leírása – programötlet, főbb tevékenységek:

A Felelős Gasztrohős Palánták program csapata az érdeklődő óvodákban a nagycsoportos (ill. nagyobb középsős) korosztály számára tart foglalkozásokat, amelyek során a gyerekek az alábbi tematikus rendszerben ismerkedhetnek a fenntartható étkezéssel-bevásárlással:

ÉTKEZÉS – BEVÁSÁRLÁS

- Hol terem? (gyümölcsfelismerő játékkal, helyi étel-messziről jött étel)

- Mikor terem? (szezonalitás)

- Hogyan kapcsolódik ez a környezetvédelemhez? (almafa-banánfa játékkal)

- Melyiket vegyem és hol? (piac vs. szupermarket, csomagolás)

 HULLADÉKKEZELÉS:

- Hulladékszelektálás

- Komposztálás

 

VÁSZONZSÁK-NYOMDÁZÁS vagy ÜLTETÉS – az óvoda igényei szerint vagy az általunk biztosított vászon péksüteményes vagy gyümölcsös zsákokat díszítik a gyerekek gyümölcsös vagy péksüteményes nyomdával, vagy újrahasznált cserepekbe, tejtermékes dobozokba ültetnek növényeket közösen.

A tapasztalataink azt mutatják, hogy sokkal nagyobb hatást tudunk gyakorolni a szülőkre, ha a gyerekek valamilyen aktív tevékenységbe is bekapcsolódnak a foglalkozás után, s kézzelfogható dolgot visznek haza. Ezért a foglalkozások végén opcionálisan fűszernövényeket ültetünk joghurtos pohárba vagy vászonzsákot nyomdázunk.

 

Az érdeklődő családok kezét nem engedjük el a foglalkozások után. Levélben tájékoztatjuk őket arról, hogy hol találnak tippeket a fenntartható étkezéssel és vásárlással kapcsolatban, amelyek között külön kezeljük a kifejezetten családoknak szólókat. (Honlapunk, a www.gasztrohos.hu külön aloldalán szerepelnek a gyerekes tippek:

www.gasztrohos.hu/tip/palánták. Szintén a gyermekes családok eszmecseréjét támogatja Gasztrohős Palánták csoportunk a Facebookon:

https://www.facebook.com/groups/gasztrohospalantak , de a közösségi oldalakon is megtalálják magát az alapítványt is: https://www.facebook.com/FelelosGasztrohos/ )

A programot, az óvónővel egyeztetve, egy kollégánk tartja meg, hossza körülbelül 45 perc, mely ideális az óvodás korú gyerekek számára.

 

A program jelenlegi állapota, jövőbeli kilátások:

Gasztrohős Palánták Programunkat 2017 tavaszán indítottuk óvodák számára. Programunkat az Agrárminisztérium is elismerte azzal, hogy a Zöld Forrás pályázat keretében a 2018/2019-es óvodaévben 30 óvoda 2-2 csoportja számára átvállalta a foglalkozások finanszírozását. Nagy öröm ez számunkra, hiszen az elmúlt több mint egy év alatt rengeteg pozitív visszajelzés érkezett mind közvetlenül a gyerekektől, pedagógusoktól, mind közvetve a szülőktől. Az érdeklődő óvodák 2018. szeptember 10-ig jelentkezhettek a programunkra. A programra összesen 124 óvoda jelentkezett. Sajnos az összes óvodába emberi kapacitás hiánya miatt nem fogunk tudni eljutni, de folyamatosan toborzunk önkénteseket a foglalkozások tartására, hogy minél több helyre jussunk el. A XI. kerületben az Újbuda Önkormányzata civil pályázata keretében hét csoportba jutunk el, ezt a számot szeretnénk bővíteni és további forrásokból eljutni a lehető legtöbb intézménybe.

 

A program célcsoportja(i):

család

 

Miben keresi a partnerséget, milyen támogatásra van szüksége?

Főként pénzügyi támogatókat keresünk, akik szívesen finanszíroznák a program költségét olyan óvodák számára, akiknek nincs keretük erre. Emellett szívesen fogadunk maradék textileket vagy kész vászonzsákokat, textilfestéket, termőföldet, ültetéshez szükséges eszközöket és magokat. Újrahasznált cserepekbe és tisztított dobozokba palántázunk.

 

Milyen időintervallumban valósuljon meg a támogatás?

2020.01.01. – 2020.12.31.

 

Hol valósuljon meg a projekt/támogatás?

Folyamatosan kapunk felkérést óvodáktól, a támogatást elsősorban a kimaradt 11. kerületi óvodákban használnánk fel.

 

Mi lesz a program várható eredménye és miként lesz kommunikálva?

A programmal eddig 2000 óvodáshoz jutottunk el, s tapasztalatunk szerint a gyermekeken keresztül a szülők is remekül megszólíthatók. Éppen ezért szeretnénk az idei nevelési évben is legalább 1500 óvodás gyermekkel találkozni foglalkozásainkon. Az eredményeket folyamatosan kommunikáljuk weblapunkon (https://gasztrohos.hu), blogunkon (https://gasztrohos.blog.hu/) Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/FelelosGasztrohos/) melynek több mint 21.000 követője van. Emellett számos média megjelenésünk van. Csak a Gasztrohős Palánták Programunkkal több országos médium (Duna TV, MTV, Kossuth Rádió) is foglalkozott az elmúlt években, s számos helyi sajtóorgánumban megjelent róla tudósítás. Emellett a partnereink is szeretik bemutatni a közös munkát, így az együttműködő szerezetek, önkormányzatok honlapján is rendszeresen megjelenünk.

 

Miként kívánja fenntartani a program eredményét?

A program iránt az érdeklődés folyamatosan nő, vidékről is. Tapasztalatunk szerint a fenntartható étkezés és bevásárlás a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretek kevésbé ismert és elterjedt témaköre. A foglalkozások során az óvodapedagógusokkal folytatott beszélgetéseinkből kiderült, hogy számukra nagy segítség lenne ennek a témakörnek az ismerete, illetve kifejezetten pedagógiai módszertannal kiegészített átadása. Mivel a Felelős Gasztrohős kapacitás hiányában nem juthat el az ország összes óvodájába, az óvónők képzése a következő kívánatos lépés az étkezéssel és bevásárlással kapcsolatos környezeti nevelés hatékonyabbá tétele érdekében. A Zöld Forrás Programban sikeresen pályáztunk ennek a képzésnek a megvalósítására, így hamarosan elkészül e-learning tananyagunk, amely a pályázat révén 160 óvodapedagógus számár ingyenesen nyílik meg. Szükségesnek tartjuk a személyes képzés megvalósítását is, azonban a pályázatban megítélt összeg ehhez kevés.

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu