Felelős Gasztrohős Alapítvány programja II.

Gasztrohős Padtárs Program

 

A programért felelős személy neve:
Méhes Viktória

  

A programért felelős személy telefonszáma:

+36 20 265 4811

 

A programért felelős személy e-mail címe:
viki@gasztrohos.hu

 

A program weboldala:

https://gasztrohos.hu/iskolaknak

 

A programot megvalósító szervezet neve:

Felelős Gasztrohős Alapítvány

 

A programot megvalósító szervezet címe:

1111 Budapest Budafoki út 31. 7/2

 

A programot megvalósító szervezet telefonszáma:

+36 30 413 7328

  

A programot megvalósító szervezet weboldala:

https://gasztrohos.hu

 

A programot megvalósító szervezet jogi formája:

Közhasznú Alapítvány

 

Melyik szektorhoz tartozik?

civil

 

A program rövid bemutatása:

Az interaktív program megtanítja az iskolás korosztálynak, hogy táplálkozásunkra történő odafigyeléssel nem csak magunknak, hanem Földünknek is jót tehetünk. A bemutatókon, kérdés-feleleteken keresztül megtanulják, hogy válasszák a szezonális, közelről származó, lehetőleg vegyszermentes és csomagolásmentes zöldségeket-gyümölcsöket, alapanyagokat. A feladatokkal, számítással, életből vett példákkal egyből gyakorlatba is ültetjük a tanultakat.

 

A program célja:

A 2019-ben indított program célja, hogy az általános iskolások játékos formában találkozzanak az étkezéshez kapcsolódó fenntarthatóság témakörével. A foglalkozásokon nagy hangsúlyt fektetünk az élelmiszerek származási helyének és a szezonalitásnak a kérdésére, illetve a bevásárlással kapcsolatos környezetvédelmi megfontolásokra, s érintjük a hulladékkezelés, komposztálás témát is. Kiemelt célunk, hogy a gyerekek megtapasztalják, hogy családjaik és ők maguk is sokat tehetnek a környezetért. A program kialakításakor kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a foglalkozás párbeszéd és aktív játék alapú legyen. A gyerekek a Tetra pak pénztárca vagy szezonális zöldségeket-gyümölcsöket ábrázoló hűtőmágnes készítéssel, vászonzsákok nyomdázásával, illetve fűszernövények ültetésével olyan kézzel fogható dolgot vihetnek haza, amely otthon is emlékezteti őket az elhangzottakra, illetve tapasztalataink alapján ők lesznek azok, akik a szüleiket egy „zöldebb” életmód felé terelik a későbbiekben.

 

A program részletes leírása – programötlet, főbb tevékenységek:

A program célcsoportja általános iskolai osztályok, a program időtartama az iskolával egyeztetve lehet egy vagy két tanóra melyet az Alapítvány egy munkatársa tart meg. Helyszínként az osztályterem és a tornaterem is megfelel. Az eszközöket az Alapítvány biztosítja.

ELMÉLETI RÉSZ: BEMUTATÓ ÉS FELADATOK

  1. Bevezetés - mi a környezetvédelem és ők személyesen mit tehetnek környezetükért (példákkal).
  2. Annak kifejtése, hogy a táplálkozással is védhetjük környezetünket: válasszuk a szezonálisat, közelről származót, lehetőleg vegyszermenteset, csomagolásmenteset! Mindezekre frontális oktatás, bemutatók, feladatok:

- származási helyre feladat – „Terem-e itthon?” – gyümölcsképek kiválogatása illetve nagyobbaknak egzotikus gyümölcsök útjának kiszámítása

- szezonalitásra feladat – Bevásárló lista készítés aktuális szezonális tábla alapján, nagyobbaknak szezonális évkereket kirakni.

- csomagolásmentes bevásárlás bemutató és feladatok: Milyen csomagolásokkal kell készülni a bevásárláshoz? Számítás, hogy mindezekkel mennyi csomagolást kerülnek el, illetve csomagolás minimalizálásának szemléltetése tetra pakos dobozon.

- hulladékszelektálás és komposztálás: Az ételkészítés során visszamaradt hulladékkal, illetve esetleges csomagolással mit kezdjünk, mit hova dobjunk?

  1. Lezáró rész, hallottak alapján írjanak küldetéseket, amiket tehetnek Földért, bedobják kalapba és egymásét kihúzzák.

KÉZMŰVES, AKTIVITÁS RÉSZ

Vászonszatyrot nyomdázunk, amit vihetnek magukkal bevásárláshoz, ha mennek szülőkkel, nagyszülőkkel együtt.

 

A program jelenlegi állapota, jövőbeli kilátások:

Gasztrohős Padtárs Programunk 2019 tavaszán indult, mikor több általános iskolából érkezett felkérés környezetvédelmi program megtartására. Nagy öröm ez számunkra, hiszen az elmúlt több mint fél év alatt sok pozitív visszajelzés érkezett mind közvetlenül a gyerekektől, pedagógusoktól, mind közvetve a szülőktől. Folyamatosan érdeklődnek az iskolák, de sajnos sokszor nincsen keretük a program megvalósítására, mi pedig emberi kapacitás hiánya miatt szintén csak korlátozottan tudunk eljutni az intézményekbe. Folyamatosan toborzunk önkénteseket a foglalkozások tartására, és folyamatosan keressük azokat a támogatási lehetőségeket, melyekkel az iskolák helyzetén könnyíteni tudunk, mert érezzük, hogy nagy az igény a minőségi, tanórán kívüli környezeti oktatás iránt.

 

A program célcsoportja(i):

család

 

Miben keresi a partnerséget, milyen támogatásra van szüksége?

Főként pénzügyi támogatókat keresünk, akik szívesen finanszíroznák a program költségét olyan általános iskolák számára, akiknek nincs keretük erre.

 

Milyen időintervallumban valósuljon meg a támogatás?

2020.01.01. – 2021.06.30.

 

Hol valósuljon meg a projekt/támogatás?

A támogatás azokban az intézményekben került felhasználásra, akik igénylik a programot, de jelzik, hogy nem tudják a költségeket vállalni.

 

Mi lesz a program várható eredménye és miként lesz kommunikálva?

Szeretnénk az idei és a következő nevelési évben is legalább 50 osztállyal találkozni foglalkozásainkon.

Az eredményeket folyamatosan kommunikáljuk weblapunkon (https://gasztrohos.hu/iskolaknak/), blogunkon (https://gasztrohos.blog.hu/) Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/FelelosGasztrohos/) melynek több mint 21.000 követője van. Emellett számos média megjelenésünk van. A Felelős Gasztrohős Alapítvány tevékenységével több országos médium (Duna TV, MTV, Kossuth Rádió) is foglalkozott az elmúlt években, s számos helyi sajtóorgánumban (Forbes, Blikk) megjelent rólunk tudósítás. Emellett a partnereink is szeretik bemutatni a közös munkát, így az együttműködő szerezetek, intézmények, önkormányzatok honlapján is rendszeresen megjelenünk.

 

Miként kívánja fenntartani a program eredményét?

A program iránt az érdeklődés folyamatosan nő, vidékről is. Először ennek a keresletnek szeretnénk megfelelni. Tapasztalatunk szerint a fenntartható étkezés és bevásárlás a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretek kevésbé ismert és elterjedt témaköre. A foglalkozások során az tanárokkal folytatott beszélgetéseinkből kiderült, hogy számukra nagy segítség lenne ennek a témakörnek az ismerete, illetve kifejezetten pedagógiai módszertannal kiegészített átadása.

Mivel a Felelős Gasztrohős kapacitás hiányában nem juthat el az ország összes iskolájába, a tanárok képzése a következő kívánatos lépés az étkezéssel és bevásárlással kapcsolatos környezeti nevelés hatékonyabbá tétele érdekében.

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu