MAVIR ZRt. bemutatkozója

A MAVIR ZRt. az energiaszektor meghatározó szereplője, Magyarország villamosenergia átviteli hálózatának irányítója és üzemeltetője. Felelős működésünk a villamosenergia-rendszer fenntarthatóságának záloga.

  

A rendszerirányítás egyidős a villamosenergia-rendszerrel, hiszen annak zavartalan működéséhez szükség van egy olyan irányító szervezetre, amely a rendszer egészét átlátja. Három fő feladatkörünk az erőművekben megtermelt és a villamos hálózaton átfolyó energia felügyelete (rendszerirányítás), a hálózat karbantartása, felújítása, fejlesztése (átvitel biztosítása), és a liberalizált villamosenergia-piac működtetése.

Az, hogy az energiaszállítás folyamata a természeti környezetben valósul meg, komoly felelősséget jelent számunkra a meglévő hálózat üzemeltetése, de különösen új távvezetékek létesítése során. A tevékenység valamennyi részletét számos hazai és nemzetközi jogszabályi előírás szabályozza, amely az ellátásbiztonság, az átláthatóság és a környezetvédelem jelentette kiemelt felelősségből adódik. Mindezt leképzi stratégiánk is, amely - többek között - az átviteli hálózat környezettudatos fejlesztése és üzemeltetése mentén rögzíti működésünk kiválóságát.

 

Madárvédelem az átviteli hálózat mentén

Országos és európai szinten is kiemelkedő madárvédelmi programunk, amelynek gerincét a ragadozó madarak számára kihelyezett műfészkek, valamint túzok- és gázlómadarak védelmét szolgáló madáreltérítő programjaink alkotják. A műfészkekben kikelt és felcseperedett kerecsensólyom-fiókák szaporulata mentette meg az állományt a „kihalófélben lévő” státusztól, ami azt jelenti, hogy a faj fennmaradása a mi egyedi védelmi tevékenységünk zálogává vált. Túzokvédelmi programunk keretében az elmúlt években több mint 2000 darab madáreltérítő szerelvényt helyeztünk ki a távvezetékekre, ennek köszönhetően a túzokpopulációk ütközési balesetei negyedére (átlag hat darab/év) csökkentek. E fajok védelme, a madárbalesetek visszaszorítása elengedhetetlen a magyar villamosenergia-rendszer biztonságos és fenntartható működéséhez, ennek teljesülése a mi "üzleti eredményességünk".

 

Környezetbarát hálózati elemek

Fenntarthatósági törekvéseink további kiemelt eleme, hogy eszközparkunk fejlesztését és működtetését mind jobban összhangba hozzuk a természeti értékek védelmével. Erre születtek új típusú oszlopaink, amelyek keskenyebb távvezetékek alatti munkaterületek kialakítását teszik lehetővé, továbbá. Mindezt a lehető legkisebb természetátalakítással, valamint a területeken élő flóra és fauna megőrzésével, az érintett fajok vegetációs időszakainak figyelembevételével valósítjuk meg.

 .

Környezeti felelősségvállalásunk mellett közép- és felsőoktatási együttműködéseink, önkéntes és családbarát programjaink színesítik CSR palettánkat.

Önkénteseink időről időre részt vállalnak az átviteli hálózat üzemeltetése és fejlesztése által érintett települések közösségi tereinek megújításában és fenntartásában, különös tekintettel villamos, gépkezelői és egyéb szakipari munkákra.

Családbarát kezdeményezéseink között az állandó elemekhez (családi és egészségnap, nyári táborok, egyedi igények kezelése) minden évben új program társul, így az „Ismerd meg szüleid munkahelyét” c. programunk, amely a MAVIR tevékenységét élményszerűen mutatta be, egyúttal tartalmas elfoglaltságot kínált a gyerekeknek a tavaszi szünetben.

 

 

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu