Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) bemutatkozó

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) szervezeti átalakulása folytán 2004. őszén alakult.

  

A VGYKE széles körű szolgáltatást nyújt a vak, aliglátó és gyengénlátó emberek számára. Munkanapokon folyamatosan elérhető ügyfélszolgálati hálózatot tartunk fenn és helyi látássérült közösségeket szervezünk Budapesten (I., III., IV., VII., XI., XIII., XIV., XV., XVII., XVIII., XIX. kerület), valamint Pest megyében (Budaörs, Cegléd, Dabas, Göddőllő, Ócsa, Pilisvörösvár, Szentendre és Vác városokban). Támogató szolgálatot, segédeszközboltot, frissítő és gyógymasszázs-szolgáltatást működtetünk, pszichológiai és mentálhigiénés tanácsadást, illetve Braille oktatást végzünk, továbbá kulturális, egészségmegőrző, rehabilitációs és szabadidős programokat szervezünk az érintettek részére.

 

Ezeken felül képzési lehetőségeket biztosítunk és igyekszünk munkalehetőségeket találni sorstársainknak, valamint érdekvédelmi tevékenységet folytatunk, amely magába foglalja az akadálymentesítéssel kapcsolatos tanácsadást, szakmai segítségnyújtást és a szemléletformáló tevékenységet is.

 

E feladatokat a fiatal látássérült szakemberekből álló, lendületes vezetőség és az integrált, látássérült és látó dolgozókból álló munkatársi csoport maximális lelkiismeretességgel végzi, és folyamatosan kutatja az új szolgáltatási formák és segítségnyújtási lehetőségek megvalósíthatóságának útjait.

 

VGYKE tevékenységei és szolgáltatásai

 

 • „Közösség lámpásai” mentori hálózat, közösségszervezés a fővárosi kerületekben (I., III., IV.,VII., XI., XIII., XIV., XV., XVII., XVIII., XIX.)
 • Ügyfélszolgálat (1146 Bp. Hermina út 57.)
 • Louis Braille Támogató szolgálat
 • Frissítő és gyógymasszázs szolgáltatás
 • Látássérült(ként) gyermeket nevelő mentor-szülők hálózata
 • Szemléletformálás érzékenyítő programok szervezése, iskolákban, óvodákban
 • Braille oktatás
 • Egyéni és csoportos konzultációs lehetőség pszichológus közreműködésével
 • Mentálhigiénés tanácsadás
 • Láthatár segédeszközbolt
 • Esélyegyenlőséget szolgáló akkreditált felnőtt képzési programok
 • Akadálymentes környezet kialakítása, tanácsadás, és szakértői munka
 • Szakértői munka, a gyógyszeres dobozok Braille-feliratozásának kialakításában és ellenőrzésében
 • Érdek képviseleti munka (FESZT tagság)

 

Olyan világot szeretnénk:

– amely akadálymentes, vagyis a különbözőség nem jelent akadályt, így egyenlő esélye van hozzáférnie mindenkinek az információkhoz és szolgáltatásokhoz;

– amely emberközpontú, vagyis a fogyatékos emberek elsősorban emberek, így a fogyatékosság nem a jótékonyság egy lehetősége, hanem a különbözőség egyik formája;

– amelyben a társadalmi integrációért a többségi társadalom minden tagja felelősséget vállal és cselekszik.

 

Az általunk vizionált társadalomban mindenki a lehetőségeihez képest a legteljesebb lelki és testi egészségben él, és a többségi társadalom a fogyatékos embereket nem azért segíti, mert sajnálja őket.

 

Egyesületünk fontos feladata, hogy tudatosítsa minden emberben azt, hogy a látássérültek minél teljesebb társadalmi beilleszkedése nemcsak az érintett embereknek, hanem a társadalmi többségnek az érdeke is. Az egész társadalom gyarapodik, ha a fogyatékossággal élők egyre inkább esélyt kapnak arra, hogy hasznosítsák képességeiket. Nem alamizsnát várunk, hanem esélyt a teljes életre, egyenlő bánásmódot. Kisebbségbarát társadalmi környezetre, a közvélemény odafigyelésére van szükség. Csak ilyen módon válhatnak a látássérültek és más fogyatékossággal élők a társadalom valóban egyenrangú tagjaivá. Így kaphatják meg az esélyt, hogy munkához jussanak, tanulhassanak, kiteljesülő életet élhessenek, így nyerhetik el a társadalom megbecsülését.

 

Központi címünk: 1146 Budapest, Hermina út 57.

A kerületben: XI. Etele út 55. minden hónap első keddjén 14,00-15,00 között

 
XI. kerületi szervezők: Lenkainé Vajda Viktória és Neumann Károly
Telefonszám: 0670/984-1745
 
© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu