Menedékház Alapítvány programja

Bringa Műhely Klub

 

A programért felelős személy neve

Nagy Zoltán

 

A programért felelős személy telefonszáma

+36 30 501-9963

 

A programért felelős személy email címe

nagyzoltan@menedekhaz.hu

 

A program weboldala

https://hu-hu.facebook.com/M%C5%B1hely-Klub-120890994698726/

 

A programot megvalósító szervezet

Menedékház Alapítvány

 

A programot megvalósító szervezet címe

1112 Budapest, Muskétás utca 1.

 

A programot megvalósító szervezet telefonszáma

+361 248-0000

 

A programot megvalósító szervezet weboldala

www.menedekhaz.hu

 

A programot megvalósító szervezet jogi formája

közhasznú alapítvány

    

Melyik szektorhoz tartozik?

civil társadalom

 

A program miről szól?

A Menedékház Alapítvány Műhely- Klub elnevezésű programja, 2010 januárja óta működik folyamatosan az alapítvány intézményeinek telephelyén alternatív elfoglaltságot nyújtva intézményeink jelenlegi és volt lakóinak. Jelenleg non-profit alapon működő kerékpárszervizt működtet, amely működési költségeit kizárólag adományozásból illetve pályázati úton fedezi.

 

A program célja

Tevékenységi körét két főbb irányvonal foglalja össze, egyrészt hátrányos helyzetű elsősorban gyermekeket próbál lehetőségeihez mérten kerékpárhoz és egyéb sporteszközhöz, sport élményhez juttatni. Másrészt hajléktalan embereknek nyújt aktív időtöltési lehetőséget, illetve munkalehetőséget, amely távlati célként a társadalmi rehabilitációt célozza meg. A Műhely- Klub bizalom, közösség, alternatív drog prevenciós program. Mindez összecseng egy pozitív értékrenddel, amit a sport szeretete formál, alakít.

 

A program részletes leírása

Szeretnénk létrehozni a Műhely-Klub mellett, egy Műhelyt is ahova a befolyt adományokat gyűjtenénk. Ezt egy nagyobb csarnokszerű épületben képzeljük el, ahova kategóriák szerint csoportosítanánk a beérkezett adományokat. Esetlegesen tisztítanánk és javítanánk a tárgyakat. Előzetes felmérések alapján akár házhoz is mennénk az adományokért, hogy ne „fékezzük” azoknak az adományozóknak a kedvét, akiknek esetleg nem áll módjába behozni a termékeket. Ehhez persze előzetes, „udvarias” felmérésekre van szükség, hogy ne szemét szállításra használjon minket a lakosság. A szállításhoz egy használt kisteherautóra van szükségünk.

 

Terveink szerint a befolyt adományok egy részét továbbítanánk rászoruló rétegeknek, katasztrófák áldozatainak. A rászorulók társintézményeik (családsegítő szolgálatok, gyermekjóléti központok, önkormányzatok) kontrollálása mellet kerülnének az alapítvány látószögébe. A beérkezett adományok másik részét, és a kézműves csoportjaink által készített ajándéktárgyakat pedig kedvezményesen értékesítenénk az említett csarnokban.

 

A gyakorlatban ez egy „second hand” bolt lenne, ahol a betérő vásárlók turkálhatnak A-tól Z-ig az áruk között. Véleményünk szerint a csarnok igen népszerű lenne a lakosság körében. Feltételezésünket a Bolhapiacok és Vatera sikerességére alapozzuk. A profit orientáltságunk célja, hogy eltudjuk juttatni az adományokat a rászorulóknak, reintegrációs programokat szervezzünk és képesek legyünk annyi profitot termelni, hogy fizetést tudjunk biztosítani 2-3 fő raktáros-karbantartónak.

 

Gyerek ne maradjon bringa nélkül!!! …..és persze felnőtt sem….

Úgy gondoljuk, hogy a szociálisan hátrányos helyzetben lévőknek is biztosítani kell a sportoláshoz, az egészséges életmódhoz való lehetőséget! Különös tekintettel a kerékpárra, hisz ez az eszköz különösen a gyerekek esetében egy nagy kultusszal rendelkező sport és játékszer egyben. Az európai kultúrában szomorú tény egy bicikliélmény nélküli gyerekkor megélése. Mindezek mellett küzdünk azért, hogy a kerékpározás minél kevésbé sorolódjon a luxussportok közé és minél szélesebb rétegben elérhető maradjon!

Tervünk egy lehetőleg minél nagyobb, nonprofit alapon működő „Szociális kerékpár és sporteszköz kölcsönző” létrehozása, amiből kezdetben Budapest, Pest Megye minden szociális intézménye, illetve rászorulója a lehető legjelképesebb összegért használhatná eszközeinket. Ezzel egyben védett munkahelyet is teremtenénk valamelyik kliensünknek, hiszen ez túlnőné a heti egy, illetve az esetleges alkalmakat!

 

A környezettudatosságra nevelés!

Mivel olyan tárgyakkal dolgozunk melyeknek legnagyobb hányada, csak részben használható, így viszonylag sok kidobásra váró alkatrészt halmozunk fel. Ezekből a nem használható alkatrészekből újrahasznosítással egyéb használati tárgyakat készítünk! Lehetőség szerint mindent felhasználunk! (készítünk biciklikerékből faliórát, váltókanálból sörnyitót, kerékagyból mécses tartót stb.) Ezeket a termékeket a programunk promotálásánál ajándéktárgyként használjuk fel, illetve eladásra kínáljuk és a befolyt összeget új alkatrészek vásárlására fordítjuk.

 

Visszaintegrálás a munkába!

A rengeteg szerelnivalóval aktív elfoglaltságot nyújtunk az intézményeinket használóknak, akik ismét hasznosnak érezhetik magukat! Sokan járnak hozzánk csak pusztán azért, hogy elfoglalják magukat részt vesznek a felújításokban. Egyértelműen látszik, hogy az eddigi produktív munkánk ezen a téren is meghozta eredményét. Ha képesek vagyunk profitra szert tenni, akkor nemcsak kedvet tudunk csinálni a munkához, hanem anyagi juttatásokat is biztosítunk.

 

Közösség építés!

Célunk a sporttevékenységekkel és műhelymunkákkal is összefüggő közösség kialakítása. Szociális kapcsolatok építése és fejlesztése, amit felhasználunk a működésünk hatékonyságában és klienseink érdekében.

 

Aktív sporttevékenység!

Azon felül, hogy eszközökben lehetőséget teremtünk a sportolásra, próbáljuk a lehetőségek szerint ezt programokban is megtenni! 2010-ben rendeztünk egy Sportnapot a hajléktalanoknak, jelen voltunk a Balaton kör Maratonon, és tervben van, hogy - a szakmai támogatóink segítségével - megjelenünk szinte minden nagyobb magyarországi kerékpárversenyen és eseményen.

  

A program jelenlegi állapota, jövőbeli kilátások

Jelenleg ez a nagyszerű program támogatás hiányában csak alkalomszerűen működik.

 

A program célcsoportja(i)

mélyszegénységben élők

 

Miben keresi a partnerséget, milyen támogatásra van szüksége?

  • A Menedékház Alapítványnak leginkább jelenleg anyagi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy ezt a programot működtetni tudjuk. Az anyagi támogatást munkabérre fordítanánk, hiszen tapasztalatból tudjuk, hogy legalább egy főállású kolléga alkalmazása nélkül a program nem tud működni.
  • Emellett ideális esetben egy ingatlan használati lehetőség is fontos lenne egy jól frekventált területen, ahol a műhely működhetne, közösségi helyként szolgálva is.

 

Milyen időintervallumban valósuljon meg a támogatás?

2016. május 27– folyamatosan

 

Hol valósuljon meg a projekt/támogatás?

Budapesten, egy a műhely számára felajánlott ingatlanban.

 

Mi lesz a program várható eredménye és miként lesz kommunikálva?

Honlapunkon.     

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu