Világnyitók: 2500 negyedikes járt már az újbudai érzékenyítő programon

8. éve rendeztük meg a Fogyatékos Emberek Világnapja (dec.3.) alkalmából a Világnyitók – Jobb velünk a világ rendezvényt, ahova mindig aktuálisan 4.osztályos, iskolás csoportokat hívunk meg egy 10 állomásos, játékos érzékenyítésre.

 

Az állomásokon alapítványok és civil szervezetek tartanak tapasztalati szakértőikkel interaktív bemutatót. A hónapokig tartó csapatmunka eredményeként örömmel figyeljük ezeken a kivételes napokon a sok kis csillogó tekintetet és önfeledt mosolyt a gyerekek és a fogyatékkal élők közös játéka közben.

 

 

Az idei év újdonsága a „Világnyitók– Segíts jól!” esélyegyenlőségi társasjáték, melyet Újbuda Önkormányzata adott ki a kisiskolás gyermekeknek azért, hogy megfelelő módon tudják segíteni a fogyatékos embereket. A Világnyitók kártyajátéknak köszönhetően a (8+ éves) gyerekek, – az előző években kiadott képregény figuráinak segítségével – 4 sérültségi „kategóriát” ismerhetnek meg: látássérült (Alex), hallássérült (Endi és Míra), mozgássérült – kerekesszékes (Alíz), mentálisan sérült – autista (Olivér). Azért választottuk ezt a 4 sérültségi típust, mert a gyerekek számára jól azonosítható, specifikus helyzeteken keresztül bemutathatóak a főbb jellemzők és a segítségnyújtás helyes módszerei. A fő hangsúly az esélyegyenlőség természetes megteremtődésén van, a gyakorlati példákon keresztül elsajátítható a helyes viselkedés, segítségnyújtás, a játék üzenete, hogy a sérültek sem mások, csak másképpen képesek élni.

 

 

 

A kártyajáték tervezője Lencse Máté 

A rendezvényt Baráth Andrea, XI.kerület, Újbuda Önkormányzatának esélyegyenlőségi referense és Pap Szabolcs, a Nem Adom Fel! Alapítvány szóvivője nyitotta meg, a színpadon vendégeink voltak:

Agárdi Szilvia, látássérült énekesnő és Sárai Rita (Rolling Fitness).

 


A programnak a társadalmi felelősség vállalásban évek óta példamutató Barba Negra Music Club biztosított helyet.

 

  
A rendezvény során az iskolás csoportokat vállalkozó szellemű önkéntesek, többek közt az idén nagyvállalt kategóriában „Családbarát Újbuda” címmel díjat nyert, TATA Consultancy Services Limited Magyarországi Fióktelepének munkatársai segítették.

 

 

 
Az esemény lebonyolításában Újbuda Önkormányzata és a Nem Adom Fel Alapítvány mellett közreműködtek: a Down Alapítvány, a Kézenfogva Alapítvány, a Bliss Alapítvány, a Semmelweis Egyetem Pető András Gyakorló Általános Iskolája, Egységes Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma, a Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány, a Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, az Újbuda Prizma Nonprofit Kft. és a Magyar Paralimpiai Bizottság.

  

A Világnyitók eseménysorozat fotói és videói a Világnyitók Facebook oldalon megtalálhatóak.

 

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu