VIGYÁZZ, KÉSZ, GURULJ! – Babakocsisok és kerekesszékkel közlekedők a rajtvonalnál

Az állami-, vállalati- és civil szektor példás együttműködésének köszönhetően közel százan gördültek végig a 4. Babakocsis Sétanap 3 kilométeres útvonalán: a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának Zsombolyai utcai épületétől egészen az ALLEE Bevásárlóközpontig.

 

Dr. Molnár László, a kerület alpolgármestere nyitotta meg a rendezvényt:

– Az egyenlő esélyű hozzáférés kihívásai Újbudán fontos feladatként merülnek fel. Ezen a területen szoros együttműködés szükséges más intézményekkel és szervezetekkel az eredmények elérése érdekében. Mint minden más területen, az akadálymentes környezet kialakításánál is elengedhetetlen a „semmit rólunk nélkülünk” elv érvényesülése, azaz, az érintett felhasználók bevonása a folyamatba már a kezdetektől, a tervezési szakasztól, mert csak így garantálható, hogy a beruházások ténylegesen megfelelnek majd a kerekesszékkel közlekedők és a babakocsival járó kismamák igényeinek.

 

 

A programra regisztrált anyukák gyermekükkel egy ingyenes Ringató foglalkozáson vehettek részt, melyen a kerületben élő ismert kismamákkal, Trokán Anna színművésszel és Juhász Anna irodalmárral együtt hangolódhattak a délelőtti sétára.

 

 

 

Az újbudán is hipermarketet üzemeltető Auchan Retail Magyarország támogatóként járult hozzá az eseményhez.

– Nagyon örülünk ennek a kezdeményezésnek, hiszen vállalatunk egyik alapértéke az esélyegyenlőség. Országszerte több mint 400, újbudai üzletünkben pedig 23 megváltozott munkaképességű kollégával dolgozunk együtt. Albertfalvai áruházunkban mi is számos eszközzel, például speciális, több kisgyermek szállítására is alkalmas, illetve kerekesszékhez csatolható bevásárlókocsikkal és mozgáskorlátozottak számára tervezett bevásárló mopeddel is segítjük az akadálymentes hétköznapokat. – tette hozzá Balázs Ildikó, az Auchan Savoya Park áruház - igazgatója.

 

 

A látványos babakocsis karaván a program során a gyakorlatban is alátámasztotta, hogy noha akadnak még javítani való területek a kijelölt útvonalon, a legtöbb helyen a járda és az átkelőhelyek megfelelnek a biztonság és az akadálymentesség követelményének, illetve egyre több játszótér, család- és bababarát szolgáltatás fogadja a kismamákat a kerületben. A résztvevők által kitöltött felmérő lapok összegzéséből emellett az is kiderült, hogy néhány helyen a szabálytalanul parkoló autók képeznek akadályt, míg a Tas vezér utcai Tűzoltóparancsnokságtól a Feneketlen-tó irányába gyalogos átkelő kialakítására van szükség, utóbbi érdekében az önkormányzat a közeljövőben lépéseket tesz majd.

 

 

A klímatizált célállomást az ALLEE Bevásárlóközpont biztosította, ahonnan a sétatávot teljesítők a KTI Nonprofit Kft., a Central Médiacsoport Zrt. és a DM Magyarország támogatásával összeállított ajándékcsomaggal távozhattak.

 

 

A 4. Babakocsis Sétanap fotóalbumát megtekinthetik a Családbarát Újbuda Program hivatalos facebookoldalán.

 

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu