Új, uniós irányelv segíti a munka-magánélet egyensúly támogatását

2019. április 4-én az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta a munka-magánélet egyensúly támogatására vonatkozó direktívát. Ez hatalmas előrelépést jelent, hiszen így jogilag is elismertté válik a munka-magánélet egyensúlyára való igény, munkaként való elismerésre kerül a hozzátartozók gondozása, nevelése, és az apai gondoskodás is.

 

 

Az új irányelv segít abban, hogy az anyák a munkapiacra visszalépve kiaknázhassák a bennük rejlő potenciált, míg az apáknak nagyobb szerep jut a gyermeknevelésben. A direktíva az idősebb generációt gondozó családtagokat is segíti, tehát egyformán hasznos a férfiaknak, a nőknek, a családoknak és a gazdaságnak is.

 

Az apasági szabadság tekintetében eddig nem volt egységes megegyezés uniós szinten, mostantól azonban a dolgozó apák legalább 10 munkanapnyi apasági szabadságot vehetnek igénybe közvetlenül a gyermek születésének idején.

 

Az uniós tagállamokban eddig általánosan legfeljebb 4 hónapot tölthettek otthon a dolgozó anyukák csecsemőjükkel és szülőnként, ebből mindössze 1 hónapnyi volt az át nem ruházható szabadság (ennek az időszaknak kifizetésére sem volt egységes szabályrendszer). Az újítás értelmében 2 hónapra emelték az át nem ruházható a szülői szabadságot, azaz az újszülött az első két hónapban zavartalanul élvezheti édesanyja jelenlétét. Mivel ez az időszak a családok számára bevétel kieséssel jár, a tagállamok határozzák meg a minimum szülői szabadság ideje alatt járó bér vagy juttatás megfelelő mértékét. A további 2 hónap már átruházható szabadságot a szülők rugalmas formában (teljes munkaidőben, részmunkaidőben vagy részlegesen) használhatják fel.

 

Gondozói szabadságra való igényt eddig csak kivételes, „vis maior” esetekben, váratlan családi okok miatt volt lehetőség benyújtani, az új szabály értelmében azonban minden a rokonukat személyesen gondozó, vagy a velük egy háztartásban élő, súlyosan beteg, vagy idős, gondozásra szoruló személyt ellátó dolgozó munkavállalónak joga van a gondozói szabadságra, mely 5 fizetett munkanappal ér fel.

 

Rugalmas vagy csökkentett idejű munkavégzés igénylésére főként a szülési szabadságból való visszatéréskor volt lehetőség, illetve részmunkaidős munkát bármely munkavállaló kérhetett. A munka-magánélet egyensúly támogatására vonatkozó irányelv azonban kimondja, hogy minden 8 évesnél fiatalabb gyermekkel rendelkező szülőnek és minden gondozónak jogában áll a következő szempontok alapján, új, rugalmas munkaszerződést kérni:

1. csökkentett munkaidő

2. rugalmas munkaidő

3. a munkavégzés helyének rugalmassága (pl. távmunka)

 

A munka-magánélet egyensúly támogatására vonatkozó direktíva az unió hivatalos lapjában történő megjelenését követő huszadik napon lép hatályba, ezután a tagállamoknak három éven belül kell átültetniük saját jogrendjükbe az abban foglaltakat.

 

 

 

Források:

https://www.facebook.com/177154758969988/posts/2434601159891992/

https://adozona.hu/munkajog/Tiz_nap_lesz_az_apai_szabadsag_jon_a_kethon_J8UBZE

 

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu