Megnyitotta kapuit a Szeglet Közösségi Tér

A Salva Vita Alapítvány által megálmodott Szeglet Közösségi Tér, egy olyan egyedi eseményközpont és kávézó, melyben azok a műhelyek kapnak lehetőséget a működésre, akik saját tevékenységükbe megváltozott munkaképességű vagy éppen fogyatékos embereket szeretnének munkatársként bevonni.

A 2019. november 14--én megnyílt különleges közösségi tér és műhelyközpont példaértékű lehet minden vállalat számára, hiszen a megváltozott munkaképességű emberek bevonása esetében a tét nem a rehabilitációs hozzájárulás „megúszása”, ráadásul a társadalmi fenntarthatóság mellett az újrahasznosítás, a környezeti terhelés csökkentése is kiemelt cél a vállalkozások életében.

 

 

Újrahasznosított anyagokból dolgozó kézműves manufaktúra, textilműhely, fotó- és videóstúdió, kávézó vagy éppen különleges vegán élelmiszerüzem – mind feltörekvő vállalkozás, de vajon elképzelhető-e, hogy e munkákban megváltozott munkaképességűek vagy éppen fogyatékos emberek vegyenek részt? A válasz igen, a most nyíló, igazi unikumnak számító Szeglet Közösségi Térben, melynek a különlegessége éppen az, hogy a hagyományos közösségi tereken kívül különleges startupműhelyeket ölel fel. A Salva Vita Alapítvány által megálmodott és a The Velux Foundation által támogatott rendezvényház, közösségi tér és startupműhely egyedi értéke, hogy megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek számára teremt munkalehetőséget.

 

„Miután megnyertük a Velux pályázatát, elkezdtük keresni az ingatlant, ami elég nagy ahhoz, hogy befogadja a műhelyeket, a kávézót, a rendezvénytermet, sőt akadálymentesíthető is, jól megközelíthető tömegközlekedéssel, parkolni is lehet a környékén, de árban is elérhető számunkra” – mesélte el a kezdeti lépéseket Czoboly Nóra, a Salva Vita Alapítvány által működtetett Szeglet projektvezetője. „Hosszas keresgélés után bukkantunk rá a sok éve már Csipkerózsika álmát alvó, bozóttal benőtt egykori patika épületre. A valaha elegáns gyógyszertár lassan lepusztult, beázott, szomorú látványt nyújtott, mi mégis első látásra beleszerettünk” – tette hozzá a projektvezető.

 

A közösségi tér felhasználása és kialakítása igen sokrétű: kávézóként, rendezvényhelyszínként is tud működni, sőt akár vállalati programok remek platformja lehet, hiszen olyan startup műhelyek gyűjtőhelye, melyek akár egy-egy közösségi csapatépítésnek vagy éppen közösségi élménynek is lehetnek színterei.

A Szeglet összesen öt feltörekvő vállalkozásnak ad otthont: Itt kap helyet a tunk-tunki vegán főzőműhely, Vörös Nikolett nevével fémjelzett textilnyomda-műhely, Dzuris Orsolya REWORK újrahasznosító műhelye, Czabán Máté fotográfus stúdiója és a Szeglet Kávézója. Mindannyiukban közös, hogy megváltozott munkaképességű kolléga felvételét és foglalkoztatását tervezik, mely mikro- és kisvállalkozások esetében igen kis számban szokott csak előfordulni.

 

Vegán kézműves manufaktúra

 

Wertheimer Kinga, a tunki-tunki márka megálmodója, 2016-ben kezdett el egészséges élelmiszerek fejlesztésével foglalkozni. Ennek oka az volt, hogy súlyos endometriózist diagnosztizáltak nála, ami egy krónikus, minden tizedik nőt érintő nőgyógyászati betegség. Emiatt életmódváltást javasoltak az orvosok és ezzel együtt járt, hogy rengeteg dolgot mellőznie kellett az étkezéséből.

„A kezdeti elkeseredés után rájöttem, hogy saját magamnak kell megalkotni ezeket a mindenmentes szendvicskrémeket és mártogatósókat, főzőszószokat, ugyanis a piac nem kínál ilyet” – emlékezik vissza Kinga.

„Habár előtte még sosem foglalkoztam főzéssel, belevágtam a tunki-tunki márka megalkotásába, melyben Steiner Kristóf vegan gasztrohős támogatott” – magyarázta Wertheimer Kinga. Azóta a tunkik már nagy utat jártak be és most érkeztek el az eddigi legfontosabb mérföldkőhöz: a Szeglet Közösségi Térben és kávézóban elindul a szuper zöld kézműves manufaktúra, ahol megváltozott munkaképességű kollégák bevonásával készülnek majd a finomságok. Kinga a tunki készítés mellett fontosnak tartotta, hogy legyen egy olyan hely, amit megnyithat a nagyközönség számára, és ahol baráti légkörben, egy jól felszerelt konyhában tudnak főzni az érdeklődök. „Ez most megszületett: a hely 12 ember befogadására alkalmas. Ülő és álló programok szervezése is lehetséges, egyedi állítható asztalaink segítségével. A konyha jól felszerelt, egyszerre 12 ember együtt tud előkészülni, főzni és a végén enni is” – mondta el a konyhaműhely tulajdonosa.

 

 

„Hiszek a diverzitás erejében”

 

Vörös Nikolett kreatív szakemberként dolgozott és hat szakmai sikerekben gazdag Tirolban töltött év után 2017-ben tért vissza Magyarországra. Baráti köre révén csöppent a Szeglet Közösségi Tér tervezési folyamatába.

„Jó időben, jó helyen” – mondta el Vörös Nikolett, aki a Print with Venus elnevezésű textilműhelyt álmodta meg az épületbe. „Az akkori alapozó fázisban meghatározott értékeket teljes mértékben magaménak éreztem, így nem is volt kérdés, hogy csatlakozom. Én hiszek a diverzitás erejében. Mérvadóak számomra a globális értékek (fenntarthatóság, környezettudatos nevelés, esélyegyenlőség) közvetítése a képzőművészeten és az ahhoz kapcsolható tevékenységeken, alkotó folyamatokon keresztül. A most indult vállalkozásom kompatibilis az általam felsorolt értékekkel, felöleli mind: így tartós minőségi alapanyagokból készült textilipari cikkek nyomtatását, logózását, dekorációját; pólók, trikók, nadrágok, ruhák, kiegészítők mintáinak nyomtatását végezzük majd a műhelyben. Mindemellett helyi közösségekre építő és fiatalok érzékenyítését célzó workshopokat is szervezünk” – tette hozzá Vörös Nikolett.

 

Szenvedélye a fotózás

 

Czabán Máté hat éve foglalkozik profi fotózással, szenvedélye, hogy fényképeket készítsen a környezetéről, emberekről, természetről. Nagyon szeret épületeket, portrékat és szociofotókat készíteni.

„A munkámban azt élvezem igazán, hogy izgalmas és művészi perspektívából mutathatok meg egyes helyzeteket, arcokat, pillanatokat” – meséli a Szegletben fotóstúdiót létrehozó Czabán Máté.

„A legegyszerűbb tárgyat is lehet olyan szögből, képkivágással, fényeléssel tálalni, amitől más lesz – izgalmas és újszerű. Szociálisan érzékeny, rendkívül kommunikatív embernek tartom magam, szeretem meghallgatni mások történeteit, megismerni a különböző sorsokat. Nagyon szívesen készítek olyan fotóriportokat, amelyekkel átadhatom az emberek számára ezeket a történeteket. Ezért is választottam vizsgamunkámnak egy autista fiú történetét, akit éveken át fotóztam – a képeken keresztül nem csak a karaktere rajzolódik ki, hanem azt is láthatjuk, hogyan nő fel” – mesélte el Czabán Máté.

 

Amikor a kidobott tárgyak életre kelnek…

 

A REWORK kézműves műhelyével egy igazi álom megvalósulása veszi kezdetét Dzuris Orsolya életében, hiszen régóta várta, hogy megvalósuljon saját műhelye.

„Mindig különös izgalommal töltött el, ha birtokomba került egy mások által már szemétnek gondolt, kidobott használati tárgy” – meséli Dzuris Orsolya. „Imádom újragondolni letűnt idők tárgyi emlékeit és leginkább azok váltják ki belőlem ezt az érzést, amelyek ránézésre a legelesettebbek. Remélem, hogy ezt az érzést mások is megtapasztalhatják a műhelyem nyújtotta lehetőségek által. Célom és nem titkolt szándékom, a Szegletet is olyan hellyé varázsolni, ahol a lehető legkevesebb szemetet halmozzuk fel az utókor számára” – tette hozzá a műhely vezetője. A barkácsoláson túl a REWORK workshopokat és csapatépítő tréningeket is kínál. Erre a célra egy olyan 10-12 fő befogadására alkalmas tér áll rendelkezésre, amelyben Dzuris Orsolya segédletével, barkácseszközök használatával alkothatnak a résztvevők valami szépet, használhatót és maradandót.

 

Ízletes ételek az egészségtudatosság és a környezeti fenntarthatóság mentén

 

A Kávézó a Szeglet megnyitását követően Várszegi Olívia vezetésével fog működni, mely Olívia tervei szerint a Szeglet Közösségi Tér bázisául fog szolgálni, ahol nem csak egy jó kávét lehet meginni, hanem különböző szezonális programok várják majd a vendégeket.

„A kávézóba bárki betérhet eltölteni egy nyugodt fél órát, beszélgetni, vagy épp társasozni – mondta el a kávézó vezetője, Várszegi Olívia. „Itt a gyerekek sem fognak unatkozni, hiszen egy szuper gyereksarok készült számukra. Kínálatunk kialakításában 3 fontos szempontot tartottunk szem előtt: egészségtudatosságot, a környezetbarát szemléletet, és természetesen azt, hogy minden nagyon finom legyen. Minőségi alapanyagokból készült, adalékanyagoktól mentes házi süteményekkel, szendvicsekkel, salátákkal várjuk a vendégeket, illetve azok is találnak majd magunknak harapnivalót, akik ételallergiások, mellőzik a cukrot, vagy Vegan finomságokra vágynak. Környezettudatosak vagyunk, így műanyag palackos italokat egyáltalán nem tartunk. A kínálatunk 80 százaléka helyben készült termék” – tette hozzá a vezető. A vendégtérben megvásárolhatók lesznek a Szeglet Közösségi Tér műhelyeiben készült alkotások, a Tunki-Tunki szendvicskrémek is, amelyek készítésében fogyatékkal élő emberek is részt vesznek majd, ezzel elősegítve társadalmi megbecsülésüket.

 

Akik segítettek…

 

„A Szeglet Közösségi Tér megnyitásában és létrehozásában nagyon sokan résztvettek és segítették, hogy minél teljesebbé, szebbé, jobbá váljon a közösségi terünk” – mondta el Czoboly Nóra. „Aki csak részt vett a felújítási projektben, mindenki szívügyének tekintette. A Nanavízió stúdió megalkotta a szerteágazó követelményeinknek maradéktalanul megfelelő alaprajzot, és a Szeglet új arculatához illeszkedő belső tereket. A kivitelezést a Grádiusz kft. vállalta, akik mindvégig szerető gondossággal ügyeltek mind a minőségre, mind a határidők tartására. A rengeteg menetközben felmerülő műszaki problémát rugalmasan és professzionálisan oldották meg. Az arculat megtervezése mellett a közösségi tereket a Wen Stúdió kreatív csapata rendezte be. Molnár Melinda és Morvay Máté a körkörös design elveit követve direkt a Szeglet gyereksarokba fejlesztette ki 100%-ban természetes anyagokból készült kavicsbútorait. Jacsó Szilárd műszaki ellenőrünk azon kívül, hogy keményen és minden részletre kiterjedően képviselte az érdekeinket, rengeteg jó megoldási javaslattal is segített minket végül pedig saját kezűleg önkéntesként is részt vett a munkálatokban. Szeretném külön kiemelni fiatal asztalosunkat, Marton Csabát, aki teljesen ingyen vállalta a kávézó berendezésének legyártását. Nagy lendületet adott a végső, szerelési, rakodási és takarítási feladatokban hihetetlen hatékonysággal dolgozó önkéntes csapat a PwC Magyarországtól. Anyagi támogatásával járult hozzá a sikeres befejezéshez az Aereco Légtechnika Kft, Ajtó Automatika kft, Consult Ask Kft, CU Group, Erste Bank, Gloster Infokommunikációs Kft, Mikrosat Kft, SPS Printing Solution Kft, Sziget festékáruház, Velux Hungary kft. – sorolta fel a hely létrejöttének legfontosabb szereplőit, támogatóit, segítőit Czoboly Nóra.

 

A Szeglet Közösségi Tér kitárta kapuit mindenki előtt, így szeretettel várja az érdeklődőket, a különböző műhelyek munkáiba bepillantani kívánókat vagy csak azokat, akik szívesen innának meg egy jó kávét egy szuper helyen, a XI. kerületben, az Albertfalva utca 3-ban.

 

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu