Megéri jónak lenni? - a KKV workshop tanulságai

A válasz egyértelmű igen volt szeptember 26-án, az Esélyegyenlőség és felelősségvállalás üzleti lehetőségei a KKV szektorban elnevezésű workshopon, mely az Esélyek Utcája programsorozat keretében került megrendezésre. Az eseménynek ez alkalommal a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont.

 

 

Újbuda Önkormányzata, az őszi Esélyek utcája program vállalatok számára szervezett workshopján a kis és közepes vállalkozások (KKV) vezetőihez szólt. A rendezvény célja az volt, hogy a regisztrált résztvevők együtt feltérképezzék, milyen lehetőségeket rejt a kis és közepes vállalatok számára az, ha figyelmet fordítanak vállalatuknál az esélyegyenlőségi törekvésekre és a családbarát szemléletre. A jelenlévők választ kerestek arra is, hogy jelenthet-e üzleti előnyt az, ha valaki e szemlélet mentén végzi mindennapi üzleti tevékenységét? A válasz egyértelműen az igen volt.

 

 

Az eseményen Csernus László, Újbuda Önkormányzatának CSR tanácsnoka és Csoltó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke köszöntötték az érdeklődőket.

 

 

A nap vitaindító előadásában dr. Czafrangó János CSR szakértő, az Erste Bank volt Social Banking vezetője arról tartott érdekes és izgalmas prezentációt, hogy milyen fenntarthatósági törekvéseket építhet be egy vállalat a mindennapi működésébe, s ennek milyen szerepe van a szervezet életében. Előadásának kiemelt fókusza volt az is, hogy milyen közvetett és közvetlen előnyöket, hasznot rejthet egy jól kigondolt üzleti stratégia, melyben szerepet kap a fenntarthatóság is. Konkrét példákon keresztül igazolta, hogy van értelme a társadalomra és a környezetre nyitott vállalatként működni.

 

 

Ezt az üzenetet támasztotta alá Egri Orsolya, a Tranzit Art Café ügyvezetője is, aki megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásával segíti a munkahelyén az esélyegyenlőség megteremtését. Kávézójuk üzleti stratégiájának középpontjában is a fenntarthatóság és a családbarát szemlélet áll, hiszen akadálymentes helyszínen, gyereksarokkal, anyukáknak, családoknak szóló kulturális programokkal, nemes ügyek felkarolásával igyekeznek mindenkinek lehetőséget teremteni a kikapcsolódásra és szórakozásra. Orsi arról is beszélt, hogy hol, milyen kapcsolódási lehetőségei lehetnek  egy KKV-nak a civil szervezetekhez és a nemes, jótékony ügyekhez.

  

Surányi Ákos, a civil szerveztek oldalát képviselve tartott előadást arról, hogy milyen együttműködési lehetőségeket lát egy közepes vagy akár kisvállalkozással. Saját példákon keresztül mutatta be, hogy bárki képes akár kis tettekkel is kapcsolódni jó ügyekhez, programokhoz. Véleménye szerint a szándék megszületése a fontos, a kapcsolatfelvételben és a stratégia kialakításában már a civil szervezet is tud segíteni egy KKV-nak.

 

A rendezvényt jó hangulatú kerekasztal beszélgetés zárta, amelyen arról kérdeztük a vendégeket, hogy az esélyegyenlőségi és felelősségvállalási törekvések vajon hogyan javítják egy vállalat piaci helyzetét, avagy lehet, hogy nagyon sok szempontból érdemes „jónak” lenni? A beszélgetésben részt vett Csernus László, Újbuda CSR tanácsnoka, Bakos Miklós, a Bakosfa Kft. ügyvezetője, Lőrincz István Gergely, az Újbuda Prizma képviseletében, Szalai Orsolya, az Erste Bank CSR vezetője, valamint Mádi-Szabó Eszter, a Salva Vita Alapítványtól.

  

A jelenlévők egyértelműen elkötelezték magukat az „igen” válasz mellett: saját példákon, közösségi ügyeken, személyes felelősségvállalásokon keresztül mutatták be, hogy nem csak egyénként, de akár kis vállalatként is lehet tenni az esélyegyenlőség megteremtése érdekében. Mindez csak a szándékon, az odafigyelésen, az üzleti stratégián múlik és nem feltétlen az anyagi jóléten, így a konferencia résztvevői mind megállapodtak abban, bizony megéri jónak lenni.

További fényképekért és információkért kérjük, látogasson el az Esélyek utcája Facebook oldalra.

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu