Földet ért a Jupiter, a világ első fogyatékos emberek által üzemeltetett food truck-ja

Az Esélyek utcájának régi lakója, a KézenFogva Alapítvány és a Fruccola, egy közös társadalmi vállalkozást hozott létre, hogy egy kis segítséggel a fogyatékossággal élő embertársaink is megvalósíthassák álmaikat, és egy sikeres együttműködés részesei lehessenek.

A kezdeményezés célja, hogy olyan embereknek adjanak munkát, akik noha fogyatékossággal élnek, de annál szorgalmasabban  tevékenykednek a food truck működtetésében, megmutatva országnak, világnak értékeiket, képességeiket.

 

 

A lelkes fiatalok a legfinomabb raclette sajt szendvicseket készítették a fesztiválokon, most azonban a Jupiter lehorgonyzott Budapesten, az Allee Bevásárlóközpontnál. Sok embert ki tudnak szolgálni, hiszen tíz megváltozott munkaképességű személy foglalkozik azzal, hogy kiváló minőségben kerüljenek a finomságok a vendégek kezébe, mindezt pedig környezetbarát csomagolásban. Közös szándékuk, hogy széles társadalmi környezetet elérve és érzékenyítve, a társadalmi vállalkozás ízletes ételeket és italokat kínáljon az érdeklődőknek. Környezettudatos működésük során javarészt hazai alapanyagokat használnak fel. A stabil munkalehetőség mellett, fontos szempont a fenntarthatóan működés, szeretnék, ha minél több Jupiter kocsi elindulna az országban, munkát nyújtva ezáltal fogyatékos embernek.

 
Pordán Ákos, a KézenFogva Alapítvány ügyvezetője kiemelte, hogy 2008 óta foglalkozik a KézenFogva Alapítvány azzal, hogy a fogyatékossággal élők a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedjenek, ezalatt az idő alatt 1500 embert juttattak munkához.
- Felmerült bennünk 2016-ban, hogy egy olyan társadalmi vállalkozást kellene indítanunk, amely speciálisabb mint a többi, ami egyrészt jól működik, mert a piaci igényeket kielégíti, másrészt pedig a társadalmi hatását is el tudja érni, hiszen ezzel érzékenyíthetjük a nem fogyatékos embereket. Egy profitorientált és egy non-profit orientált szervezet találkozásának a gyümölcse a Jupiter. 

 


Tausz Péter, a Fruccola ügyvezetője hangsúlyozta, hogy mindannyian beleteszik a saját
tapasztalatukat, tudásukat, és létrehoznak valami újat:
-  A leglényegesebb üzenet, hogy sok kis segítséggel megtörténhetett az, amit két éve megálmodtunk, hiszen több mint százan adományoztak. Elindulhattunk a Sziget Fesztiválon, amely lehetőséget adott számunkra, hogy kipróbálhassuk magunkat.

 

 

Tunyogi Imre, a food truck munkavállalója nagy lelkesedéssel beszélt tevékenységéről:

- A kezdetektől a Jupiternél dolgozom, az oszlopos tagja vagyok. Szeretem ezt a munkahelyet, a szívemen viselem, és a legjobb csapattal dolgozhatok együtt.

 

 
Berzevici Rita, az Allee Bevásárlóközpont marketing managere elárulta, miért biztosítottak
helyet a Jupiternek:
- Örülök, hogy egy ilyen kezdeményezés mellé állhattunk. Minden kollégánk hatalmas lelkesedéssel várta a Jupitert. Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan közösség aktív részesei vagyunk, amely folyamatosan tesz is azért, hogy a társadalom tagjai minden megosztottság ellenére közelebb tudjanak kerülni egymáshoz. Köszönjük, hogy ezt a nagy lépést a KézenFogva Alapítvány és a Fruccola megálmodta.

 

 

 

 

 

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu