Fókuszban a legkisebbek: az „OKOSeszköz-használat – Digitális nevelés” konferencia tanulságai

Ma a 19 hónapos gyermekek 71 %-a használ digitális eszközöket. Milyen hatást gyakorolnak gyermekeink fejlődésére az okoseszközök? Milyen veszélyeket hordoz magában a korai alkalmazásuk? Gátolják vagy gyorsítják a fejlődést? Kell-e alkalmazásukat szabályozni és milyen módon? Ezek a kérdések foglalkoztatták a Családbarát Újbuda Programon belül megvalósuló szakmai konferencia résztvevőit.

 

Az OKOSeszköz-használat – Digitális nevelés című rendezvényen szó esett többek között a képességfejlesztő okoseszközök használatáról, a digitális és offline bölcsődés, óvodás, kisiskolás gyermekkorról, valamint bemutatkozott a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) és a Leonardo 41 Alapítvány közös programja, mely kutatásnak a középpontjában a 0-3 éves korú gyermekek digitális eszközhasználata áll. Érdekes információként elhangzott többek között, hogy legkevésbé a 40 évnél idősebb szülők engedik meg a digitális eszközök használatát gyermekük számára, akik leginkább mesét néznek az eszközökön, miközben szüleik dolgoznak, vagy éppen vezetnek. Hétköznap egy óránál kevesebbet, a hétvégén pedig már minden harmadik gyermek egy óránál többet használhatja valamelyik digitális eszközt. A háztartásokban leginkább az okostelefonok az elterjedtek, statisztikailag egy családban legalább két okostelefon található. A gyermekek kétharmada remekül használja a nekik megnyitott alkalmazásokat, közülük 70% önállóan bekapcsolja és fel is oldja a készüléket, mégis csupán minden ötödik szülő használ felügyelőprogramot az eszközein.

  

 

A Családbarát Újbuda program keretében megvalósult szakmai konferenciát, Dr. Molnár László, Újbuda Önkormányzatának alpolgármestere és Dr. Görhöny Ádám, Józsefváros Önkormányzatának alpolgármestere nyitotta meg. Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője ismertette a kutatás eredményeit, majd Fülöp Hajnalka digitális oktatási szakértő és Dr. Gerván Patrícia pszichológus előadásait egy kererekasztal beszélgetés követte, amelyen részt vett: Unger Katalin, az Újbudai Bölcsődei Intézmények intézményvezetője, Dr. Lénárd András, egyetemi docens, ELTE Tanító- és Óvóképző Kar, Digitális Pedagógiai Tanszék tanszékvezetője, Pócsné Hermanics Mária, a Sasadi óvoda óvodavezetője, Kiss Gyöngyvér a Civil Impact ügyvezetője, és Márk Marcell Ádám, a Leonardo 41 Alapítvány képviselője, akik saját tapasztalataikkal támasztották alá a kutatás egyes pontjait.

 

 

A konferencia eredményeként elmondható, hogy a résztvevők szerint szükség van a szakemberek által kialakított szemléletformálásra, mint a szülők, mint az intézményi nevelők, pedagógusok felé, képzésekre, a digitális eszközök használatára, mint képességfejlesztő eszközre, figyelembe véve annak veszélyeit is. A program folytatásához fontos, mint az önkormányzatok, mint a különböző szakterületekről, civil szervezetektől, valamint a vállalatoktól érkező szakemberek hosszú távú együttműködése.

 

 

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu