Felelősen és családbarát módon gondolkodó vállalatokat keres Újbuda – interjú az Evopro Csoporttól Zimányi Róberttel

Példaértékű programokat és mintaértékű vállalatokat keres ismét a XI. kerületi Önkormányzat Felelős Vállalkozás Újbuda és Családbarát Vállalkozás Újbuda pályázatának keretében. A cél ez alkalommal sem kisebb, minthogy kiemelje és elismerje azon szervezeteket, akik példaértékű módon járulnak hozzá a környezeti és társadalmi fenntarthatóság megteremtéséhez vagy éppena családbarát vállalati kultúra szervezeti szintű megvalósításához. Pályázni október 31-éig lehet.

 

Igazi különlegességnek számít Újbuda két pályázata a hazai városok és a budapesti kerületek között, melynek során azokat a vállalatokat kívánja díjazni, akik felelős vállalkozásként példaértékű tevékenységet végeznek a fenntarthatóság megteremtése érdekében vagy éppen családbarát intézkedéseik révén kívánják segíteni a dolgozók munkahelyi és magánéleti tevékenységeik összehangolását.

 

A tavalyi év egyik nyertes felelős vállalatát, az Evopro Csoporttól Zimányi Róbert G., CSR managert kérdeztük az elismerésről és felelősségvállalási tevékenységeikről.

 

Miért tartották fontosnak, hogy elinduljanak ezen a megmérettetésen?

– A cégcsoport fontosnak tartja a CSR-t, és e pályázaton keresztül is szerettük volna megmutatni, hogy a társadalmi felelősségvállalás szervezeti, vállalati szinten is működik, és jelen is kell lennie társadalmukban. A Családbarát Munkahely és a Felelős Vállalkozás Díj is egyaránt olyan elismerés, amelyre minden szervezet büszke lehet. 2015-ben elnyertünk a Családbarát Munkahely Újbuda Díjat, szerettük volna a másik elismerést is „elhódítani”. Büszkeséggel tölt el minket, hogy „felelős vállalkozás” lehetünk, de az is elég motiváció, hogy igyekezzünk globális és helyi szinten hozzájárulni a társadalmi problémák megoldásához. Annyi gyönyörűséget kaptunk és kapuk Földünktől, adjunk is neki vissza.

 

Melyek azok a vállalati értékek, melyek az Önök felelősségvállalásának alapkövei és legfontosabb mozgatórugói?

– Elsősorban a vezetői elkötelezettség az, ami példaértékű, emellett lehetőséget biztosítunk alulról jövő CSR-kezdeményezéseknek is. Ennek a kettőnek kell megtalálni az összehangját. A CSR nemcsak adományozásról szól, szervezetünk stratégiájában 3 fő CSR-irányvonal figyelhető meg: egészségmegőrzés, környezetvédelem, oktatás (elő)segítése. A Felelős Vállalkozás Díjat az egészségmegőrző programunkkal nyertük el: fontos számunkra kollégáink egészsége, emellett munkaidőn kívüli kikapcsolódása is különböző közösségépítő sportprogramokkal. Minden vezető szeret boldog és elégedett munkavállalókat látni a mindennapokban.

 

Mit adott hozzá a vállalati élethez a díj?

– Először is büszkeséggel töltött el minket a díj elnyerése, a kollégák számára az évindító napon prezentáltuk a hírt, amely nagy örömöt szerzett sokaknak, hogy nemcsak a sok közül egy szervezetnél dolgoznak, hanem egy olyan szervezetnél, amelynél fontos a társadalmi felelősségvállalás. A díj elnyerése óra több alulról jövő kezdeményezés is érkezett, ami alátámasztja azt a kutatást, hogy az emberek szeretnek olyan helyen dolgozni, ahol hozzájárulhatnak világunk jobbá tételéhez. Fontos leszögezni, hogy nem díjakért kell a CSR-t végezni! Ha nincs a CSR iránti őszinte elköteleződés, sohasem lehet igazán sikeres. Ezt nem költségként, hanem társadalmi befektetésként kell felfogni. A társadalmi felelősségvállalást arisztotelészi hasonlattal élve „belső jónak” kell tekinteni, amely nem helyettesíthető és önmagában is elégséges. Küldetésünk, hogy ezt a szemléletet átadjuk a piac többi szereplőjének is.

 

 

A pályázatokat az idei évben október 31-éig várja az Önkormányzat, a pályázatokról és az elnyerhető díjakról további információ elérhető a www.ujbuda.hu oldalon.

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu