Digitalizált esélyegyenlőség – szalmai fórum az együttműködés jegyében

2020. február 4-én "Digitalizált esélyegyenlőség" címmel szakmai fórumot rendeztek a Budapesti Művelődési Központban (BMK).

 

Az Esélyek utcájának régi lakója, a BMK, fórumaival és tematikus eseményeivel évek óta figyelmet fordít az esélyegyenlőség fontosságának hangsúlyozására. A februári fórum fő témája a gyors technológiai fejlődés volt, méghozzá abból az aspektusból, hogy miként könnyíthetik meg a digitális innovációk a fogyatékos emberek mindennapjait.

 

Az esélyegyenlőség egyik kulcsa a digitalizáció – például az informatikai képességek elérhető oktatása, valamint a hátrányok mérséklése a fogyatékkal élők körében –, olyan társadalmi kihívásokra is választ ad, mint az integráció és a munkaerőhiány mérséklése.

„A technológia ma már érzékeket pótolhat a szenzorok, az alacsony költségű elektronika és a mesterséges intelligencia segítségével. Az AI segít az önvezető autók fejlesztésében, és ugyanez a technológia nyújt segítséget fogyatékkal élő embertársainknak és mesterséges intelligencia alapú megoldások”. – fogalmazott Csanak Gabriella, a Microsoft marketing- és operatív igazgatója a 2019-es akadálymentesítés világnapja eseményén.

 

Néhány példa:

♦ EMMA – egy speciális toll, amely visszaadja a parkinson-kórban szenvedő embereknek az írás élményét azáltal, hogy a kezük betegség okozta remegését kiegyenlíti.

♦ SEEING AI – A mesterséges intelligencia egy okostelefon segítségével meséli el a külvilágot a gyengén látó embertársainknak. Az alkalmazás felolvas feliratokat, felismeri a barátokat, az emberek hangulatát és megannyi más dolgot, majd mindezt beszédhangon ismerteti.

♦ Adaptív kontroller – A játék és a fejlesztés élményét a fogyatékkal élő embereknek is biztosítani kell, az X-Box konzolhoz kifejlesztett speciális konzol kifejezetten a testi fogyatékkal élő embereknek készült.

 

A szakmai fórum meghívott előadója Sípos Emőke, (Philanthropy manager – Microsoft Magyarország) aki az Esélyek utcája egyik nagyrendezvényén ismerkedett meg a BMK munkatársaival. A civil és vállalati szféra együttgondolkodásának köszönhetően született meg a fórum ötlete, melyen a civil érdeklődők mellett, a résztvevők államilag támogatott oktatási intézmények és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó szervezetek, cégek képviselői jelentek meg.

 

– A World Health Organization adatai szerint több mint 1 billió ember él valamilyen fogyatékossággal a világon, de csak 10-ből 1 embernek adatik meg, hogy hozzáférhessen az őt segítő termékekhez. Bármelyikünk, bármikor fogyatékkal élővé válhat. Az akadálymentesítés emberi kötelességünk! – mondta Sipos Emőke. 1980-ban a Microsoft küldetése az volt, hogy „Számítógépet minden asztalra és otthonba.”. mára a mottójuk így szól: „Lehetőséget biztosítunk világszerte minden személy és szervezet számára, hogy még többet érhessen el.”.

 

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu