AAK-KIRAKO KONFERENCIA

2018. november 23-án Újbuda önkormányzatának dísztermében tartotta országos AAK-konferenciáját a Bliss Alapítvány. Az átfogó rendezvényre Magyarország hét megyéjéből, Szlovákiából és Romániából, összesen 17 városból érkeztek a résztvevők, többségében sérült gyermekekkel foglalkozó nevelő, oktató, fejlesztő szakemberek.

 

„Megmutatni a kimondhatatlant” (Dr. Kálmán Zsófia) 

 

Bliss Alapítván fő küldetése a súlyosan mozgássérült, nem beszélő gyermekek és fiatalok nevelése és oktatása. Az Alapítvány 2 évestől 40 éves korig fogad klienseket, a 6 és 23 év közötti tanköteles gyermekek és fiatalok számára pedig fejlesztő iskolát tart fenn. A Bliss Alapítvány komplex szolgáltatásai mindegyikében megjelennek azok a speciális kommunikációs eszközök és módszerek, amelyekkel a beszédre képtelen emberek is kifejezhetik gondolataikat.

 

 

Az AAK-KIRAKÓ nevet viselő országos konferencia idei témája éppen ezek köré a különleges eszközök köré szerveződött. A konferencián az ELTE Társadalomtudományi és Gyógypedagógiai Karainak kutatási eredményein kívül hallhattuk a Szegedi Tudományegyetem súlyos beszédfogyatékos emberekkel végzett munkájáról is. Érintett szülők számoltak be arról, hogy súlyosan sérült, beszédfogyatékos gyermekük és családjuk életében milyen minőségi változást hozott az, amikor az AAK-t elkezdték használni. Egy harmadik édesanya azt mutatta be, hogy a szokásos gyermekjátékokat otthon és a játszótéren is hogyan lehet sikeresen adaptálni úgy, hogy súlyosan sérült, nem beszélő gyermeke is együtt játszhasson ép kortársaival. Azok a gyermekek, akik ilyen súlyos és halmozott sérüléssel élnek, az iskolában is egyéni segítséget igénylenek. A konferencián hallhattunk arról is, hogy iskoláikban a pedagógusok milyen megoldásokat találnak hatékonynak. Két érintett felnőtt előadásából a felnőtt életben jelentkező, a foglalkoztatásban és a közügyek intézésében való önállóság és önrendelkezés lehetőségeit is megismerhettük.

  

Természetesen jócskán esett szó azokról a kommunikációs eszközökről és az azok használatát lehetővé tévő kiegészítőkről is, amelyek segítségével a súlyos mozgássérült beszédfogyatékos emberek önállóan és spontán vehetnek részt környezetük napi életében. A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően évről évre jelennek meg újdonságok, és az eszközök használatának elsajátításához szükséges szolgáltatások. Ma már több rugalmas megoldás érhető el okos-otthon alkalmazásra, tapintható nyomtatványokra, és ha drágán is, de kaphatók a valóságot virtuálisan szimuláló oktatási eszközök és anyagok, és léteznek olyan hangszerek, amelyekkel a zenélés egyéni és zenekari élményét is átélhetik azok az emberek is, akik maguk erejéből a végtagjaikat is alig tudják mozgatni. A résztvevők kipróbálhatták az adaptált játékokat, a szemmel vezérelhető, képkommunikációs chat funkciót betöltő kommunikátort, hangadó elektronikus kommunikációs eszközt és egy, a fejmozgással irányítható elektromos kerekesszéket is. Mindennek a célja az, hogy a súlyos és halmozott sérüléssel élő embertársaink is élhető életet élhessenek, amelyben emberhez méltó szabadságot élvezhetnek tevékenységeikben, személyiségük kibontakoztatásában.

 

A Bliss Alapítványt küldetése megvalósításában Budapest Főváros XI. Kerülete Újbuda Önkormányzata elkötelezetten és hosszú távon támogatja, többek között ennek a konferenciának az anyagi támogatásával és befogadásával is. Az Alapítvány 20 éve működik a kerületben egy önkormányzati tulajdonú épületben és évek óta résztvevője a kerület érzékenyítő programjának, a Világnyitók rendezvénynek.

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu