9 év, 10 civil szervezet, 2500 gyerek - páratlan összefogás a Világnyitókon

Kilencedik éve rendeztük meg a Fogyatékos Emberek Világnapja (dec.3.) alkalmából a Világnyitók – Jobb velünk a világ rendezvényt, ahova mindig aktuálisan 4. osztályos, iskolás csoportokat hívunk meg egy tíz állomásos, játékos érzékenyítésre. Az állomásokon alapítványok és civil szervezetek tartanak tapasztalati szakértőikkel interaktív bemutatót. A hónapokig tartó csapatmunka eredményeként örömmel figyeljük ezeken a kivételes napokon a sok kis csillogó tekintetet és önfeledt mosolyt a gyerekek és a fogyatékkal élők közös játéka közben. Az egyedülálló rendezvényen eddig összesen 2500 gyermek vett részt.

 

 

A tíz állomásos játékmenetben idén is helyet kapott a „Világnyitók– Segíts jól!” esélyegyenlőségi társasjáték, melyet Újbuda Önkormányzata adott ki a kisiskolás gyermekeknek azért, hogy megfelelő módon tudják segíteni a fogyatékos embereket. A Világnyitók kártyajátéknak köszönhetően a (8+ éves) gyerekek, – az előző években kiadott képregénysorozat figuráinak segítségével – 4 sérültségi „kategóriát” ismerhetnek meg: látássérült (Alex), hallássérült (Endi és Míra), mozgássérült – kerekesszékes (Alíz), mentálisan sérült – autista (Olivér). A 4 sérültségi típus kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a gyerekek számára jól azonosíthatóak legyenek, így a specifikus helyzeteken keresztül bemutathatóak a főbb jellemzők és a segítségnyújtás helyes módszerei. A fő hangsúly az esélyegyenlőség természetes megteremtődésén van, a gyakorlati példákon keresztül elsajátítható a helyes viselkedés, segítségnyújtás, a játék üzenete, hogy a sérültek sem mások, csak másképpen képesek élni.

 

 

A rendezvényt Dr László Imre, Újbuda polgármestere nyitotta meg, majd rövid beszédével köszöntötte a résztvevőket Hományi Tamás Márton, tankerületi igazgató, Pap Szabolcs, a Nem Adom Fel! Alapítvány szóvivője és Pócsi István, a Barba Negra Music Club programigazgatója. A megnyitón Popele Róbert jeltolmácsolt. A színpadon vendégeink voltak: Barabás Lőrinc, trombitás, Szvitacs Alexa, parasportoló és Sárai Rita (Rolling Fitness).

 

 

  

 

 

A programnak a társadalmi felelősség vállalásban évek óta példamutató Barba Negra Music Club biztosított helyet.

 

 

A program során az iskolás csoportokat vállalkozó szellemű önkéntesek, többek közt Bakai-Nagy Zita, alpolgármester asszony, valamint a „Családbarát Újbuda” címmel kitüntetett, TATA Consultancy Services Limited Magyarországi Fióktelepének munkatársai segítették.

 

Az esemény lebonyolításában Újbuda Önkormányzata és a Nem Adom Fel Alapítvány mellett közreműködtek: a Down Alapítvány, a Kézenfogva Alapítvány, a Bliss Alapítvány, a Semmelweis Egyetem Pető András Gyakorló Általános Iskolája, Egységes Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma, a Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány, a Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, az Újbuda Prizma Nonprofit Kft. és a Magyar Paralimpiai Bizottság.

 

 

A Világnyitók eseménysorozat fotói és videói a Világnyitók Facebook oldalon megtalálhatóak.

 

© 2016 - eselyekutcaja.ujbuda.hu